Colindul care vesteşte Crăciunul de peste 200 de ani

Ultima actualizare:

Colinda „Vineş mare" înseamnă „sărbătoare mare" şi vesteşte Naşterea Pruncului Iisus, relatează Adevărul. În sat e cunoscută şi sub denumirea „colindul gazdei" pentru că se cântă doar la gospodarii de seamă din sat.

„Este un colind foarte vechi cântat doar de bărbaţi pe două voci. Aveam 5 ani când am auzit acest colind şi mă minunam ce frumos sună. Aveam impresia că feciorii cântă de parcă ar fi spus o poveste. Tare frumos", spune Răzvan Roiban, conducătorul cetei de feciori din Monor.

El mai afirmă că, pentru a interpreta acest cântec vestitor al Crăciunului, ceata se împarte în două. „O grupă de feciori cântă primul vers, a doua grupă, al doilea vers şi tot aşa până la final. O cânt de fiecare dată cu mare plăcere. Este colinda mea preferată. Mi-a rămas în suflet din copilărie", explică Răzvan.

„Nuci, mere ş-un pahar de vin pentru voce"

Feciorii, câte 10-15, se adună pe înserate, în jur de ora 19.00 sau 20.00, pe uliţa satului, în faţa casei unuia dintre ei, gătiţi în straie de sărbătoare. „Ne punem fiecare costumul popular pe care îl avem de la bunicii noştri, costum format din cuşmă în cap, cămaşă, curea, pantaloni de lână şi cizme în picioare. Peste cămaşă se poartă pieptarul şi cojocul. Costumul meu are peste 50 de ani, dublul vârstei mele", mai zice Răzvan, un fecior de 26 de ani.

Bărbaţii văd atunci, pe loc, ce colinde cântă şi ordinea gospodarilor la care merg. Primul pe listă e primarul comunei Monor, Ioan Cira. „Îmi fiecare an primesc cu drag colindătorii şi tot în fiecare an îmi cântă acea colindă a gazdei, colindă care este specifică doar comunei noastre şi care are peste 200 de ani", afirmă primarul Monorului.

Gospodarii le „plătesc" colindul cu fructe şi vin. „Ne omenesc cu nuci, mere şi cu câte un pahar de vin ca vocile să rămână încălzite", adaugă conducătorul cetei de feciori.

Povestea colindului, o taină rămasă peste ani

„Vineş mare" este un colind tradiţional care urează bunăstare şi sănătate gospodarilor. „De când mă ştiu, colindul s-a cântat doar de bărbaţi. Aşa e obiceiul şi aşa s-a păstrat de la stră-stră-străbunicii mei. Bărbaţii cântă şi femeile îi ascultă", adaugă Ioan Cira.

Tradiţie străveche

Etnologii spun că doar în două sate din judeţ, Monor (comuna Monor) şi Ruştior (comuna Şieuţ), s-a păstrat din străbuni obiceiul ca, de sărbătorile de iarnă, bărbaţii, organizaţi în cete de colindători, să vestească Naşterea Domnului. „Sunt colinde vechi de care abia îşi aduc aminte şi bătrânii satului. Colindul gazdei din Monor are peste 200 de ani", apreciază Emilia Ometiţă, etnolog la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net