Controale în Sălaj: 30 la sută dintre jucării, periculoase pentru copii

Ultima actualizare:

Din cele o mie de jucării verificate zilele trecute de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) în magazinele de profil din judeţ, aproximativ o treime au fost găsite cu nereguli – susţine Claudiu Silaghi, directorul acestei instituţii. Verificările s-au făcut în cadrul unui control tematic dispus de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului pentru a se vedea modul de asigurare a securităţii jucăriilor, în contextul în care decembrie este o lună în care se cumpără mai mult ca în restul anului astfel de produse.

Jucării periculoase

Potrivit lui Silaghi, au fost controlate opt magazine, dintre care în patru au fost găsite nereguli. Principala neregulă constatată în cele patru magazine a fost că jucăriile nu aveau avertismentele şi indicaţiile de utilizare traduse în limba română. „Este vorba despre jucăriile care conţin piese mici, care se pot desprinde uşor şi care pot ajunge să fie înghiţite de copii şi să le cuazeze sufocarea. Au fost nenumărate astfel de cazuri în toată ţara“, explică Silaghi, precizând că în cazul acestor jucării, părinţii sau cei care le cumpără trebuie să fie avertizaţi că ele nu sunt potrivite decât peste o anumită vârstă.

La acelaşi control, inspectorii CJPC au constatat şi că cei mai mulţi comercianţi nu afişează preţul jucăriilor. Pentru toate aceste nereguli, comercianţii în cauză au fost amendaţi cu 1.100 de lei, iar 290 de jucării au fost oprite de la vânzare.Gem de zmeură făcut exclusiv din mere uscate

În aceeaşi perioadă, inspectorii au oprit de la comercializare şi gemurile de zmeură şi căpşuni purtând marca Grand Defne. „Pe etichetă scria că borcanele conţin, după caz, gem de zmeură ori marmelatta de căpşune, însă din analiza compoziţiei a rezultat că în borcanele respective nu era nici urmă din fructele respective. Conţinutul era, de fapt, piure din mere uscate, cu arome de zmeură sau căpşune, ce inducea în eroare consumatorul“, a mai spus Claudiu Silaghi.Operatorii de telefonie mobilă, verificaţi

Controalele inspectorilor de la CJPC continuă în această perioadă la agenţii economici ce vând produse alimentare, nealimentare şi cei ce au ca obiect de activitate serviciile. „Verificăm contractele întocmite de operatorii de telefonie mobilă, pentru că se pare că există încălcări ale legii la unii dintre ei“, spune Silaghi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net