Cum s-a îmbogăţit Hosni Mubarak

Ultima actualizare:

Surse din Orientul Mijlociu, citate de publicaţia britanică «The Guardian», plasează averea lui Mubarak undeva între 40 şi 70 de miliarde de dolari. Comparativ, cel mai bogat om din lume, omul de afaceri mexican Carlos Sim deţine o avere estimată la 54 de miliarde de dolari, fiind urmat îndeaproape de co-fondatorul Microsoft Bill Gates, cu 53 de miliarde de dolari, informează adevarul.ro

Mubarak a fost, desigur, un om militar şi nu om de afaceri. Dar, faptul că a condus o ţară cu o constituţie suspendată timp de 30 de ani a generat anumite avantaje, iar Mubarak a fost în măsură să ia câte o felie din fiecare afacere importantă din Egipt, de la proiectele de dezvoltare în bazinul Nilului până la proiectele de tranzit pe Canalul Suez, canal prin care trec circa 4% din transporturile cu petrol din lume.

«Nu s-a ţinut nicio contabilitate, deci nu a fost nevoie de transparenţă», este de părere Prof. Amaney Jamal de la Universitatea Princeton.

«El a fost capabil să ajungă în sfera economică şi să beneficieze de monopol, mită, taxe şi nepotism. A fost un profit garantat».

Egiptul, în pofida cadrului de tineri bine educaţi, s-a confruntat cu o stagnare economică. PIB-ul pe cap de locuitor este de doar 6.200 dolari, potrivit CIA - o şeptime din cel al Statelor Unite. Deşi, Egiptul este pe locul al 16-lea în lume, ca populaţie, când vine vorba de producţie, statul egiptean se află abia pe poziţia 136.

Mubarak a lucrat la un set de reforme economice, care, însă, au stagnat în timpul recesiunii globale. Lipsa cronică de locuri de muncă şi mobilitate ascendentă au fost, poate, cei mai importanţi factori care au determinat milioane de tineri egipteni furioşi să iasă în stradă, cerând o schimbare.

Averea lui Mubarak va fi probabil greu de verificat, dacă nu imposibil. Cu siguranţă, banii lui nu sunt într-un seif egiptean aşteptând să fie număraţi, iar demisia sa întârziată i-ar fi permis să-şi mute banii şi să ascundă părţi semnificative din averea sa.

Potrivit experţilor, averea familiei lui Mubarak a fost construită în mare parte în urma unor contracte militare încheiate în perioada în care actualul preşedinte era ofiţer în forţele armate. El şi-a diversificat investiţiile prin intermediul familiei sale în 1981, când a devenit preşedinte.

«Afacerile din cadrul serviciului său militar şi guvernamental s-au adăugat averii personale. A existat multă corupţie în acest regim şi exploatare a resurselor publice pentru câştigul personal», a mai afirmat Jamal.

Ea susţine că averea lui Mubarak ar fi localizată cel mai probabil în bănci din afara Egiptului, posibil în Marea Britanie şi Elveţia.

«Acesta este şi modelul altor dictatori din Orientul Mijlociu, astfel încât averea lor să nu fie luată în timpul unei tranziţii», a declarat ea.

Potrivit lui Christopher Davidson, profesor în Politicile Orientului Mijlociu la Universitatea Durham din Anglia, Mubarak, soţia sa şi cei doi fii pot acumula avere dintr-un număr mare de afaceri cu străinii. Potrivit legii egiptene, străinii trebuie să dea partenerilor de afaceri locali un procent de 51% din venituri.

Citeşte AICI tot articolul

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net