Diferențe și asemănări între Paștele Ortodox și cel Catolic

Ultima actualizare:

    Care este diferenta dintre Pastele catolic si Pastele ortodox
Care este diferenta dintre Pastele catolic si Pastele ortodox

Deși religia ortodoxă și cea catolică sunt foarte asemănătoare, există suficiente diferențe în ceea ce privește cea mai importantă sărbătoare a anului, Paștele, începând de la modul în care se ține postul până la structura slujbei de Înviere din fiecare Biserică.

Una dintre cele mai semnificative dintre acestea este chiar data calendaristică a sărătorii. Pâna la schisma care a dus la separarea celor două religii, data era calculată după un sistem bine stabilit. Apoi însă, fiecare a decis calcularea ei după altă metodă, informează adevarul.ro

Pe de o parte, Biserica Ortodoxă stabilește data Paștelui după calendarul Iulian, în timp ce Biserica Romano-Catolică alege pentru aceasta calendarul Gregorian.

Astfel, ambele date ale sărbătorii se găsesc în intervalul martie - aprilie, variind cu de la o săptămână la cinci sau șase. O data la cativa ani, data coincide.

Deosebiri sunt si in perioada dinaintea Pastelui; este ceea ce numim "Postul mare". Si acest interval variaza. Ortodocsii tin post 7 saptamani; este cel mai lung post din an pentru ei, in care se mananca legume, fructe, in general produse vegetale, iar in anumite zile este permis pestele.

Carnea, ouale, produsele lactate si orice este de origine animala este considerat aliment "de frupt".

Credinciosii catolici tin post 4-5 saptamani, iar acesta presupune evitarea preparatelor din carne; sunt permise toate celelalte. Si unii, si altii sarbatoresc Floriile, adica intrarea lui Iisus in Ierusalim, si inceputul Saptamanii Mari.

Pe parcursul acesteia, pregatirile sunt asemanatoare. Se termina curatenia de primavara, se pregatesc diverse tipuri de mancare specifice sarbatorii (cozonaci, mancaruri din carne de miel, se vopsesc oua etc.), dar si pregatiri sufletesti; anume, impartasania. Majoritatea aleg sa se spovedeasca si sa se impartaseasca joi sau vineri inaintea Invierii.

CITEŞTE ÎNTREG ARTICOLUL AICI

image
image
image
image
image
image
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net