Digurile au fost plătite, pe oameni îi ia apa

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin IIiescu, a dezvăluit, ieri, că banii pentru diguri alocaţi după inundaţiile din 2008 s-au cam furat. Afirmaţiile se bazează pe o "Notă preliminară" a Curţii de Conturi. Raportul complet va fi gata pe 20 iulie.

Kilometri de reabilitări cât să înconjuri ţara, încredinţări directe de lucrări unor firme care au făcut numai pocinoage, plăţi "în orb" şi cheltuieli aşa zis neprevăzute de mii şi mii de euro.

Cam acesta este tabloul zugrăvit în paginile unei "Note de documentare" realizate de unul dintre departamentele Curţii de Conturi.

simeon stalpnicul png

Controlul a vizat modul de cheltuire a banilor pentru reabilitarea zonelor afectate de inundaţiile din 2008.

Din "Nota preliminară" rezultă că statul a fost sac fără fund. De exemplu, pentru consolidarea de mal pe râul Tisa, la Săpânţa, Maramureş, comisia venită după inundaţii, la 31.07.2008, a stabilit că e nevoie de astuparea unei breşe de 380 m, lucrare de 141.670 euro.

Numai că, în situaţia transmisă de Administraţia Apele Române la Ministerul Mediului, aceeaşi lucrare se lungise şi se scumpise: breşa era de 1.200 m, cu o valoare estimată a lucrărilor de 3,3 milioane euro.

Aproxima­­tiv de 22 de ori mai mult! Tot pe Tisa, la Lacul Raţelor, aceeaşi procedură: 240 m de reabilitat, constataţi la faţa locului, 2.250 m în actele trimise de la Apele Române la minister (lucrare de 2,9 milioane euro, de 20 de ori mai mult decât realitatea de pe teren).

Supraînălţare dig râu Jijia, amonte confluenţă cu râu Prut, Iaşi - pentru acest obiectiv s-au alocat 294 de mii euro pentru lu­­crări în lungime de 1,47 km. Ulterior, s-au solicitat 5 milioane euro, pentru că lungimea lucrării crescuse la 38,1 km!

Mai mult, s-au făcut plăţi „în orb". De exemplu, Direcţia de Ape Someş a plătit firmele în decembrie 2008, deşi abia în 2009 a făcut recepţia. Aşa şi la Direcţia Ape Prut. În noiembrie 2008 - banii plătiţi, peste 6 luni - lucrările recepţionate!

Click! spune:

Hidrologii au prelungit din nou avertizarea de „cod roşu" pe Prut, pe sectorul Stânca aval - Dunăre, aferent judeţelor Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.

La cote de alarmă sunt însă şi râurile Someş, Tisa şi Jijia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net