Două milioane de români au astm

Ultima actualizare:

În lume există 300 de milioane de persoane diagnosticate cu astm, dintre care 30 de milioane în Europa. Tot la nivel european există 13 milioane de pacienţi cu bronşită cronică. În fiecare oră, 20-30 de persoane mor din cauza BPOC. În fiecare an, între 200.000 şi 300.000 de pacienţi mor din cauza bronşitei cronice. La nivel global se estimează că BPOC va deveni, în 2020, a treia cauză a mortalităţii. "Majoritatea celor care au BPOC sunt fumători. Aceia dintre ei care fumează de multă vreme cred că tusea zilnică şi sputa sunt efecte normale ale obiceiului lor, însă nu le consideră simptome de boală. Aceştia ajung în spital când este prea târziu, iar tratamentele pentru bolnavii cronici, care includ mai multe spitalizări pe an, ajung la 1.500 de euro anual", a spus Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Categoria cea mai profund afectată de BPOC este cea a vârstnicilor. Situaţia financiară precară a majorităţii pacienţilor limitează de obicei accesul la tratamente moderne.

În România, trei milioane de pensionari trăiesc cu pensii sub 700 de lei pe lună. Societatea Română de Pneumologie estimează că dintre aceştia cel puţin 500.000 suferă de astm şi BPOC. "Ministerul Sănătăţii compensează cu 90 la sută cele mai moderne tratamente pentru astm şi BPOC. Patru dintre companiile producătoare ale acestor tratamente compensează şi ele restul de 10 la sută, astfel încât pensionarii cu venituri mici beneficiază de ele gratuit. Faptul că tratamente moderne, de cea mai bună calitate, sunt acum disponibile gratuit pensionarilor al căror venit lunar nu le-ar permite în mod normal accesul la acestea este o informaţie care trebuie să ajungă la toată lumea, în toată ţara", a adăugat Paul Stoicescu, specialist în pneumologie.

Mihălţan a precizat că pentru a beneficia de gratuitatea acestor tratamente, pensionarii cu simptome de astm şi BPOC trebuie în primul rând să meargă la consultaţie la medicul specialist, care îi va trimite la medicul de familie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net