Yalcin Topcu, şeful de cabinet al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat, luni, că Turcia ar putea să reconsidere statutul de membru NATO, afirmând că Alianţa a avut numeroase atitudini ostile faţă de Ankara, relatează NY Times şi Anadolu, citatate de Mediafax.


Şeful de cabinet a precizat că a sosit momentul ca Parlamentul de la Ankara să reconsidere statutul de membru al Alianţei Nord Atlantice. ”Această organizaţie, care are tot felul de atitudini ostile faţă de un membru al său , nu este obligatorie pentru noi. Prezenţa marii naţiuni turce în această organizaţie a început să fie pusă sub semnul întrebării”, a declarat şeful de cabinet al preşedintelui turc, potrivit Mediafax. Anunţul Ankarei vine la puţin timp după ce Turcia a decis să retragă 40 de militari dintr-un exerciţiu militar desfăşurat în Norvegia din cauză că fondatorul naţiunii, Mustafa Kemal Ataturk şi Erdogan au fost incluşi pe lista ţintelor inamice. La scurt timp după gafă, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO şi-a prezentat public scuze, însă preşedintele turc le-a respins.

Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO, după Statele Unite, şi are frontiere comune cu Siria, Irak şi Iran, ceea ce  o transformă într-un partener important al Alianţei Nord-Atlantice, a cărui lipsă ar avea un impact important asupra Alianţei. Liderii de la Ankara au început să se distanţeze de NATO şi de UE, lucru care reprezintă un motiv real de îngrijorare pentru ţările membre ale acestor alianţe.

Loading...