În timpul discursului său de învestire, preşedintele american Barack Obama a lansat un apel istoric pentru apărarea drepturilor homosexualilor, în prezenţa judecătorilor de la Curtea Supremă, unde se va desfăşura peste două luni o dezbatere pe tema legalizării căsătoriilor gay.


Potrivit „usatoday.com", este pentru prima dată în istoria Statelor Unite când se discută despre drepturile homosexualilor şi despre mariajul între persoane de acelaşi sex, în cadrul unui discurs de învestire.

Subiectul căsătoriilor gay a fost complet ignorat în urmă cu patru ani, la prima ceremonie de învestire a preşedintelui Barack Obama.

Barack Obama, care a abolit în 2011 legea care-i privea pe homosexualii din armată („Don't Ask, Don't Tell"), a decis, cu această ocazie, să se pronunţe deschis în favoarea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, după realegerea sa din 6 noiembrie 2012.

Fred Sainz, un reprezentat al campaniei pentru drepturile omului, a declarat că a fost încântat să asculte discursul preşedintelui.

„Ceea ce face preşedintele este să ridice ştacheta, pentru întreaga America. Afirmaţia potrivit căreia marşul nostru spre libertate nu se va încheia până ce egalitatea în privinţa căsătoriilor nu va deveni o lege, i-a pus pe toţi cei care se opun acestor idei în ipostaza de a nu mai părea actori raţionali".

Potrivit datelor, atitudinile s-au schimbat, în rândul opiniei publice. Potrivit unui studiu Gallup de anul trecut, 50% dintre americani (faţă de doar 27%, în 1996), consideră că mariajul între persoane de acelaşi sex ar trebui să fie permis.

Nouă state din SUA, respectiv Connecticut, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont, Washington şi Columbia au legalizat deja căsătoriile gay.

 
 
Loading...