Stefan W. Hell este cetăţean german, dar s-a născut 23 decembrie 1962, la Arad.


Premiul Nobel pentru chimie pe 2014 a fost atribuit cercetătorilor Eric Betzig (SUA), Stefan W. Hell (Germania) şi William E. Moerner (SUA), a anunţat, miercuri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii prestigioase, citat de digi24.ro.

clipboard01.jpg

stefan
Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia a făcut anunţul şi pe Twitter
Foto Twitter

Ambasada SUA în România a transmis un mesaj de felicitare lui Stefan Hell

clipboard02.jpg

anunt facebook
Anunţul de felicitare al Ambasadei S.U.A la bucureşti pentru realizarea lui Stefan W. Hell
Foto Facebook/ Wikipedia

Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”. Separat de Betzig and Moerner, care au lucrat împreună, Stefan Hell a descoperit o modalitate de a depăși actualele limitări ale microscopului și a depistat o nouă modalitate de a studia celulele și de a aduce microscopia la un nivel și mai amănunțit, de ordinul „nano”. A publicat un articol în acest sens în urmă cu 20 de ani, iar în anul 2000 a perfecționat metoda care poartă numele STED.

Cu ajutorul nanoscopiei, cercetătorii pot observa acum viruși, proteine și molecule mai mici de 0,00000002 metri. Sunt posibile astfel urmărirea proteinelor în cazul bolilor Parkinson, Alzheimer, Huntington și se pot urmări chiar proteinele în timpul diviziunii celulare în embrioni. Stefan Hell este Doctor Honoris Causa al Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Reuşita cercetătorului român a fost lăudată şi de către Virgil Ianţu. Acesta a scris, pe pagina lui de Facebook, câteva cuvinte despre Stefan W. Hell. "În acest an, premiul Nobel pentru chimie a fost câștigat de Stefan Hell. I-am urmărit cu toții reacția, una normala, frumoasa, ne-am bucurat si am strigat cu toții din tot sufletul "românul nostru!" Eu sunt foarte bucuros pentru el, pentru cei care i-au fost profesori in liceul timișorean in care a studiat si pentru toti romanii care mai au parte de încă o bucurie, dar mai departe, istoria lui e scrisă in limba germană. Acest premiu m-a facut sa ma gandesc inca o data ca trebuie sa facem orice pentru a obliga sistemul sa faca la rândul lui absolut orice pentru ca tinerii de valoare ce studiază in străinătate sa se întoarcă, iar cei care au studiat aici sa nu mai plece. Avem nevoie mare de ei! Mai ales acum!", a scris omul de televiziune pe reteaua de socializare.

 

 
 
Loading...