Cu maşina care zboară uiţi de ambuteiaje!

Ultima actualizare:

    Terrafugia Transition
Terrafugia Transition

Luna viitoare, vizitatorii Salonului Auto de la New York îşi vor vedea visul cu ochii: maşina cu motor Ferrari, care zboară.

De câte ori, când stăm blocaţi în trafic, visăm ca maşina noastră să prindă aripi? Ei bine, Terrafugia Tran­sition a fost deja scos la vânzare.

Auto­vehiculul cu două locuri a fost conceput pentru a atinge în aer o viteză maximă de 185 km/h. Un plin permite o autonomie de zbor de 788,5 de kilometri.

Maşina costă 178.000 de euro (783.200 de lei), iar pentru a învăţa să o conducă un şofer trebuie să urmeze un curs de 20 de ore. Maşina are nevoie de doar 15 secunde pentru a-şi întinde aripile automat şi pentru a trece de la tracţiunea pe spate la propulsia cu elice.

Proiectul Terrafugia Transition a început în 2006 şi a costat 13,7 milioane de euro. De-a lungul anilor, proiectul a suferit mai multe modificări. Printre acestea, introducerea unui sistem de control al stabilităţii şi echiparea cu anvelope care să poată fi folosite pe pistele destinate avioanelor sau chiar pe drumurile publice.

Ai nevoie de 500 de metri să-ţi iei zborul

Vehiculul Terrafugia Transition poate fi condus şi pe şosea, ca un automobil clasic, însă se poate transforma în avion când sunt întinse aripile.

Pentru a decola, este nevoie de o suprafaţă netedă de circa jumătate de kilometru, însă pe şosea aripile se pliază datorită unui motoraş electric, iar maşina poate fi condusă ca un automobil normal, cu un consum mediu de circa 8 litri/100 km. Vehiculul are 5,8 metri lungime, iar maximul altitudinii la care poate zbura este de 7.620 metri.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net