Manifestanţii care ocupă de duminică sediul administraţiei locale din Doneţk, în estul Ucrainei, au proclamat luni o "republică suverană", a declarat unul dintre reprezentanţii lor, relatează AFP.


Consiliul Naţional Doneţk, a cărui înfiinţare a fost anunţată luni de locuitori din regiune care participă la un miting, a anunţat intenţia de a crea Republica Doneţk şi de a intra în componenţa Federaţiei Ruse după desfăşurarea referendumului pe această temă nu mai târziu de 11 mai: „Republica Populară Doneţk este creată în graniţele administrative ale regiunii Doneţk. Decizia intră în vigoare imediat după referendum”.

Această decizie a Consiliului Naţional, a fost citită de unul din liderii consiliului în timpul şedinţei din clădirea administraţiei regionale. În ajun, demonstranţii, care protestează împotriva noilor autorităţi de la Kiev, au preluat controlul asupra acestei clădiri. Jurnaliştii nu au primit autorizaţia de a intra în clădire, dar reprezentantul lor a anunţat informaţia în faţa uşilor. O înregistrare video postată pe Internet şi prezentată ca fiind o reuniune organizată de manifestanţi prezintă un bărbat care afirmă: "Proclam crearea unui stat suveran al republicii populare Doneţk".

Cunoscutul oligarh din regiunea Doneţk, Renat Ahmetov, s-a întâlnit la începutul acestei luni cu preşedintele rus, vladimir Putin, informează censor.net.ua. Despre deplasarea magnatului ucrainean a anunţat pe pagina sa de facebook jurnalistul Serghei Luşenko.

 
 
Loading...