FOTO/VIDEO Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Au apărut primele nereguli la urne

Ultima actualizare:

    Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg astăzi drumul pe care vor continuaFoto Adevărul
Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg astăzi drumul pe care vor continuaFoto Adevărul

Secţiile de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au deschis duminică dimineaţă, peste trei milioane de cetăţeni fiind aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputaţi, într-un scrutin crucial care va decide dacă ţara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.

UPDATE 16.30 39.21% prezenţă la vot până la ora 15.00.

UPDATE 13.45 Aproape 21 la sută dintre alegători au votat până la ora 12.30 în cadrul scrutinului parlamentar de duminică din Republica Moldova, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, citat de site-ul Unimedia.info. Potrivit CEC, 587.930 de cetățeni (20,98 la sută) și-au exprimat opțiunea de vot până la ora 12.30. Pe listele suplimentare au votat 25.725 de alegători.

UPDATE 12.37 Potrivit reprezentantului Promo-LEX, Pavel Postică, 26 de secţii de votare din Republica Moldova s-au deschis cu o întârziere de până la 55 de minute, în timp ce o secţie din Chişinău s-a deschis cu cinci minute mai devreme. Asociaţia are câte un observator în majoritatea secţiilor de votare, transmite agenţia de presă IPN.

Potrivit rapoartelor observatorilor, în unele secţii de votare iluminatul a fost slab, iar în două secţii nu există seif. De asemenea, în unele secţii lipseau agentul termic şi energia electrică.

UPDATE 10.30 În Roma, capitala Italiei s-a format deja o coadă de câteva zeci de persoane. Un moldovean a publicat un mesaj şi o serie de fotografii pe Facebook, din faţa secţiei de votare  "Am votat alături de basarabenii din Diaspora, la secţia de vot de la Ambasada Republicii Moldova de la Roma, Italia. Când am intrat, în faţa mea erau vreo 10 persoane. Peste 15 minute, la ieşire, coada era deja de peste 50 de persoane. Diaspora se mobilizează!", a fost mesajul bărbatului.

O singură secţie de vot este deschisă în capitala Rusiei
O singură secţie de vot este deschisă în capitala Rusiei

La secţia de vot deschisă la Moscova s-a format o coadă de peste 100 de metri, iar din imaginile postate pe Facebook se vede că sunt prezente câteva sute de persoane, cetăţeni ai Republicii Moldova, care doresc să îşi exercite dreptul la vot.

Mesajul lui Cătălin Josan
Mesajul lui Cătălin Josan

UPDATE 10:20 Comisia Electorală Centrală a anunţat duminică dimineaţă că peste 117.500 de cetăţeni moldoveni şi-au exercitat dreptul la vot până la ora 09.30, aproximativ 4.3%, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

Vedete îndeamnă lumea să meargă la vot pentru a-şi alege parlamentarii, dar şi drumul pe care ţara îl va urma în următorii ani. Cântăreţul Cătălin Josan a postat pe Twitter un comentariu prin care îşi exprimă opţiunea de vot.

Coada din faţa ambasadei Republicii Moldova din Roma
Coada din faţa ambasadei Republicii Moldova din Roma

Cei 3,2 milioane de alegători pot vota în una dintre cele 2.073 de secţii de votare, dintre care 95 se află în străinătate. Cetăţenii pot vota în baza buletinului de identitate, indiferent dacă este sau nu valabil, a actului de identitate provizoriu, precum şi a legitimaţiei de serviciu pentru militarii în termen. Alegătorii din străinătate îşi vor putea exprima dreptul la vot cu paşaportul sau livretul de marinar, dar nu înainte de a semna o declaraţie pe proprie răspundere.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, în urma cărora vor fi desemnaţi 101 deputaţi pentru un mandat de patru ani, se desfăşoară în baza scrutinului proporţional, pe liste. Numărul participanţilor era, miercuri, de 20 de partide şi coaliţii şi patru candidaţi independenţi, dar o decizie a Curţii de Apel din Chişinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiţie, a exclus în ultimul moment din cursa electorală Partidul Patria al lui Renato Usatîi, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale. Aceasta din urmă a acuzat formaţiunea că a primit bani din străinătate, potrivit mediafax.ro

Aceste alegeri pot fi declarate valabile doar dacă la urne se vor prezenta cel puţin 33,3 la sută dintre alegători. Dacă în procesul alegerilor sau la numărarea voturilor vor fi comise încălcări ale Codului Electoral, alegerile pot fi declarate nule de Curtea Constituţională.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net