Ucraina e pe un butoi de pulbere, la câteva zile după ce preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici a renunţat la funcţie, pe fondul protestelor violente din Kiev şi ale oraşe ale ţării. Forţe separatiste au ocupat joi instituţii-cheie din Simferopol şi au arborat steaguri ruseşti. În aceste condiţii, autorităţile locale au luat primele măsuri.


Parlamentul din Crimeea a demis Guvernul local şi a anunţat organizarea unui referendum în data de 25 mai, aceeaşi zi în care au loc alegeri anticipate prezidenţiale.

"Potrivit principiilor care stau la baza democraţiei, plenul Parlamentului Crimeei consideră că singura cale de ieşire din situaţie este recurgerea directă la popor. Suntem încrezători că doar organizând un referendum pe tema îmbunătăţirii statutului autonomiei şi extinderea competenţelor sale, crimeenii vor putea să determine viitorul autonomiei ei înşişi, fără presiuni externe", a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presă al Parlamentului.

Ca urmare a "preluării neconstituţionale a puterii în Ucraina de către naţionalişti radicali susţinuţi de bande înarmate", pacea şi ordinea în Crimeea sunt "sub ameninţare", a subliniat ea.

Între timp, echipajele avioanelor de luptă ruseşti din Districtul Militar de Vest au fost plasate în stare de alertă ridicată în cadrul unor exerciţii-surpriză ordonate miercuri de către Vladimir Putin.

Loading...