Cei mai scumpi cartofi din lume se numesc La Bonnotte  şi sunt cultivaţi numai pe insula Noirmoutier din Atlantic (situată la vest de coasta franceză). Au un gust dulce şi o aromă de neuitat.


Un singur kilogram de cartofi La Bonnotte  costă 500 de euro (echivalentul a 2.065 de lei).

Citeşte şi:

Uite ce mănâncă Mădălina Drăghici de este aşa de slabă!

Iată un meniu complet pentru o masă de pomină

Cartofii cei mai scumpi din lume sunt delicioşi, seamănă la gust cu alunele de pădure şi castanele şi au o aromă de nedescris în cuvinte, provenită de la coajă, care nu se curăţă, fiindcă este foarte fină.

800 € porţia în restaurantul “La Maine”

Gustul deosebit se datorează solului nisipos, aerului şi vântului marin, depunerilor de sare marină pe timpul iernii, lucrărilor agricole care se fac numai în insula Noirmoutier şi fertilizarea numai cu alge de mare.

Producţia anuală de cartofi La Bonnotte nu depăşeşte 100 de tone, deşi cererea este foarte mare din partea celor mai luxoase restaurante.

Întreaga producţie se epuizează în primul weekend din mai. Tuberculii sunt recoltaţi numai cu mâna, cu delicateţe, înainte de a ajunge la maturitate.

Sunt plantaţi în februarie şi recoltaţi după 90 de zile. Dacă sunt recoltaţi şi expediaţi în aceeaşi zi, La Bonnotte  îşi păstrează intactă aroma aparte.

Cultura a fost «inventată» între cele două războaie

Cooperativa agricolă Noirmoutier care produce faimoşii cartofi La Bonnotte a fost înfiinţată la 6 mai 1945.

Insula Noirmoutier

Aceasta regrupează 50 de membri repartizaţi pe 450 de hectare. Tuberculii preţioşi au fost obţinuţi pentru prima oară pe insula din Atlantic între cele două războaie mondiale.

Pentru a le conferi gustul deosebit, lucrătorii fac şiruri de movile paralele pentru aerisirea solului şi încălzirea tuberculilor.

Maestrul Alain Ducasse şi reţetele sale secrete

Pentru a-şi păstra savoarea, cartofii La Bonnotte se prapară la abur. Odinioară ţăranii îi fierbeau în apă amestecată cu unt şi sare.

Ducasse este maestru bucătar în restaurantul “La Maine”

Astăzi, bucătarii celebri folosesc delicioşii cartofi pentru reţete extraordinare pe care le ţin secrete.

Marele maestru Alain Ducasse este neîntrecut în preparatele pe bază de cartofi La Bonnotte, cum ar fi salată marină cu Bonnotte (pe bază de fructe de mare şi cartofi), păstrăv în lapte de cocos şi Bonnotte, friptură de vită la tavă cu cartofi şi sos de mentă.


Loading...
Citeste tot despre: