Kim Jong Il, liderul nord-coreean care a murit la de 69 de ani, în urma unui atac de cord în timpul unei călătorii cu trenul, a fost un dictator ieşit din comun.


"Liderul iubit" al nord-coreenilor, care a preluat oficial puterea la trei ani după moartea tatălui său, Kim II Sung, în 1994, era un mare admirator al baschetului american şi voia să joace o partidă de unu la unu cu celebrul Michael Jordan.

Portretul dictatorului pe steagul nord-coreean


De altfel, el avea o colecţie cu toate meciurile jucate de "Air Jordan" pentru Chicago Bulls. Dictatorul bea vin doar din Franţa şi coniac, pe care plătea 70.000 de dolari anual şi obişnuia să doarmă doar patru ore pe noapte. În tinereţe, mergea cu motocicleta la şcoală.

Avea şase copii şi a fost căsătorit cu numeroase femei. Jong Il era un împătimit al filmelor.

Avea în arhiva personală peste 20.000 de casete video şi a vizionat toate peliculele câştigătoare al Premiilor Oscar, dar cel mai mult a apreciat seria James Bond. Liderul nord-coreean nu a zburat niciodată cu avionul. El se deplasa cu un tren privat armat pentru vizitele de stat. Acestea aveau loc doar în Rusia şi în China.

Fiul de 28 de ani, succesorul dictatorului


Presa nord coreeană îl anunţă ca succesor pe al treilea fiu al acestuia, Kim Jong Un, în vârstă de 28 de ani. Funeraliile fostului lider au fost fixate pentru 28 decembrie la Phenian. Autorităţile statului comunist au decretat doliu în perioada 17-29 decembrie.

Aşa se formează un dictator

Kim Jong Il s-a născut într-o tabără secretă a gherilei antijaponeze la 16 februarie 1942

Avea diplomă în economie politică la Universitatea Kim Ir Sen în 1964

Parade somptuoase de ziua naţională


A fost acuzat că a organizat atentatul care a ucis 17 oficiali sud-coreeni la Rangoon, în Myanmar, în 1983

A fost considerat responsabil pentru distrugerea în zbor a unui avion al Korean Airlines (KAL) în 1987, tragedie soldată cu 115 morţi, cu câteva luni înainte de JO de la Seul.

Kim Jong Il, în vizită de lucru în China


 La 22 de ani, a urcat treptele ierarhice ale nomenclaturii Partidului Muncitorilor din Coreea

 În 1991, Kim Jong-il a fost numit comandant suprem al forţelor armate, o poziţie-cheie a regimului la putere

A preluat puterea, în 1994

La 3 ani după moartea tatălui, în 1997, Kim Jong-il preia oficial frâiele Partidului Muncitorilor, în circumstanţe dificile, după o teribilă foamete care a ucis mulţi nord-coreeni.

Coreenii îşi plâng conducătorul


S-a căsătorit cu secretara sa, care a devenit astfel cea de a patra sa soţie, anunţa, în iulie 2006

A mai fost căsătorit de 3 ori. Ko Yong-hui, fostă dansatoare, a murit în august 2004, de cancer la sân. Sung Hae-rim, fostă actriţă, a murit la Moscova în 2003, din cauza unei afecţiuni cardiace, iar Kim Young-sook a murit în anii ‘70, din cauze necunoscute.

El a avut trei fii: Jong-nam (37 de ani), Jong Un (28 de ani) şi Jong-chol (26 de ani)


 
 
Loading...
Citeste tot despre: