VIDEO Măcelăriţi la ziar din cauza unei caricaturi

Ultima actualizare:

    Parisul, în doliu: 12 morţi şi cinci ziarişti se zbat între viaţă şi moarte în urma atacului terorist de la publicaţia  umoristică "Charlie Hebdo"Foto: AFP
Parisul, în doliu: 12 morţi şi cinci ziarişti se zbat între viaţă şi moarte în urma atacului terorist de la publicaţia umoristică "Charlie Hebdo"Foto: AFP

Ora 11:30. Arondismentul 11, Paris. O maşină neagră opreşte cu scârţâit de roţi în faţa redacţiei publicaţiei satirice „Charlie Hebdo”. Pentru cei peste 50 de ziarişti veniţi ieri la muncă clipele sunt numărate. Se aud primele împuşcături. Începe haosul!

"Allahu Akbar!”, sunt ultimele cuvinte pe care le aude un poliţist francez care patrula pe bicicletă. Un glonţ îl trânteşte la pământ. Se întoarce să ceară îndurare, însă teroriştii cu cagule care vor să răzbune defăimarea Profetului prin nişte caricaturi nu cunosc mila.

Teroriştii trag  asupra poliţiştilor
Teroriştii trag asupra poliţiştilor

Un glonţ tras direct în cap îl reduce pe veci la tăcere. Atacatorii, înarmaţi cu două Kalaşnikov, mai multe încărcătoare şi câteva grenade intră în clădirea ziarului satiric strigând încă o dată numele Profetului.

O ploaie de gloanţe se abate asupra jurnaliştilor, care nu apucă să realizeze ce se întâmplă. Cei care nu cad seceraţi se refugiază pe clădirea unde se află ziarul. Blochează uşa şi se roagă! Clipele care au urmat pentru ei au durat o veşnicie şi au fost mai grele ca moartea. O tânără dă nas în nas cu atacatorii, care acţionează în tandem ca trupele speciale. „Nu ucidem femei! Dispari!”, zice unul dintre ei.

O parte dintre ziarişti s-au refugiat pe acoperiş
O parte dintre ziarişti s-au refugiat pe acoperiş

Începe execuţia! Printre victime s-a aflat şi redactorul-şef al publicaţiei, Stephane Charbonnier (47 de ani), care, conform CIA, se afla încă din 2012 pe lista neagră a Al-Qaeda. Dintre caricaturiştii ziarului francez şi-au mai pierdut viaţa Cabu, Wolinski şi Tignous. Atacul a durat câteva minute, după care cei doi mascaţi ies în stradă şi încearcă să fugă: „Profetul a fost răzbunat!”.

Bilanţ tragic: peste 20 de răniţi
Bilanţ tragic: peste 20 de răniţi

O maşină de poliţie le taie calea. Cei doi deschid focul şi patrula de poliţie e nevoită să bată în retragere. Abandonează maşina Citroen de culoare neagră şi o schimbă cu un Renault pentru a-şi face pierdută urma. Fug către nordul Parisului şi, în zona staţiei de metrou Pantin, li se pierde urma complet.

La scurt timp după ora 11.00, la sediul ziarului ajunge şi preşedintele Hollande. Este decretată stare de urgenţă. Conform procurorilor, la atac au participat trei terorişti, cel de-al treilea fiind folosit pe post de şofer. Ei au fost coordonaţi de un comandant care avea pregătire militară de cel mai înalt nivel.

Unul dintre cei trei participanţi la atacul asupra redacţiei Charlie Hebdo, Hamyd Murad (18 ani), s-a predat joi dimineaţă. Fraţii Said şi Cherif Kouachi s-au ascuns într-o casă aflată într-o localitate situată la 60 de km nord de Paris. Detalii despre operaţiunile poliţiei aici.


    Bilanţ tragic: peste 20 de răniţiFoto: AFP
Bilanţ tragic: peste 20 de răniţiFoto: AFP

Cine sunt suspecţii?

Ziarul francez Le Point a dezvăluit primele informaţii despre cei trei suspecţi ai atentatului de la Paris. Este vorba de doi bărbaţi franco-algerieni, fraţii Cherif şi Said Kouachi, amândoi revenind din Siria. Al treilea suspect, Hamyd Mourad, este un om al străzii de 18 ani, născut în 1996. 

Cei doi fraţi sunt originari din Pantin, în apropiere de locul în care s-au debarasat de maşina folosită pentru a fugi de la locul atentatului. Suspecţii de terorism au furat un alt automobil, obligându-l pe şofer să le cedeze maşina.

Unul dintre suspecţi a fost judecat în 2008, pentru că făcea parte dintr-o grupare irakiană denumită "Al 19-lea arondisment". El declara, atunci, "înainte eram un delincvent. Dar după ce am descoperit religia, mă simţeam minunat, nici nu luam în seamă că aş putea muri", scrie Le Point. Bărbatul a fost arestat în 2005, atunci când se pregătea să plece în Damasc.  

Cum a început scandalul?

30 septembrie 2005. Ziarul danez „Jyllands-Posten” publică 12 caricaturi reprezentându-l pe Profetul Mohamed în ipostaze satirice. 17 octombrie 2005. Desenele sunt reluate în ziarul egiptean “Al Fager”. În 2006 încep grave proteste de stradă în marile capitale din întreaga lume. Ambasadele Norvegiei şi Danemarcei din lumea Arabă sunt luate cu asalt şi ţinute sub asediu săptămâni în şir. În confruntări îşi pierd viaţa peste 100 de persoane executate în numele răzbunării. În 2012, revista satirică “Charlie Hebdo” publică şi ea caricaturile. Ambasadele Franţei sunt asaltate şi mai multe misiuni diplomatice sunt aduse înapoi în ţară. În ciuda ameninţărilor, publicaţia franceză continuă seria caricaturilor la adresa Profetului. Redactorul-şef Stephane Charbonnier ajunge pe lista neagră a fundamentaliştilor care jură răzbunare.

Charbonnier şi-a desenat moartea!

Una dintre ultimele caricaturi realizate de Stephane Charbonnier  (n.r. - Charb) a fost cea în care apare un soldat cu textul: „Încă nu a fost nici un atentat în Franţa? Aşteptaţi până la sfârşitul lunii ianuarie să vă prezentaţi urările!”. În ciuda faptului că beneficia de protecţia permanentă a unui poliţist, din cauza ameninţărilor cu moartea, Charbonnier a căzut printre primii în atacul calificat de întreaga planetă drept o gravă încălcare a libertăţii de exprimare.

Doi teroriști sunt frați

Ziarul francez Le Point a dezvăluit primele informaţii despre cei trei suspecţi ai atentatului de la Paris. Este vorba de doi bărbaţi franco-algerieni, fraţii Cherif şi Said Kouachi, amândoi revenind din Siria. Al treilea suspect, Hamyd Mourad, este un om al străzii de 18 ani, născut în 1996. 

Fraţii Cherif şi Said Kouachi au 34, respectiv 32 de ani
Fraţii Cherif şi Said Kouachi au 34, respectiv 32 de ani

Cei doi suspecţi de terorism, de 32 şi 34 de ani, ar fi revenit din Siria în această vară, potrivit lepoint.fr.  Aceştia ar fi originari din Pantin, în apropiere de locul în care s-au debarasat de maşina folosită pentru a fugi de la locul atentatului. Suspecţii de terorism au furat un alt automobil, obligându-l pe şofer să le cedeze maşina.

Unul dintre suspecţi a fost judecat în 2008, pentru că făcea parte dintr-o grupare irakiană denumită "Al 19-lea arondisment". El declara, atunci, "înainte eram un delincvent. Dar după ce am descoperit religia, mă simţeam minunat, nici nu luam în seamă că aş putea muri", scrie Le Point. Bărbatul a fost arestat în 2005, atunci când se pregătea să plece în Damasc.  

Gruparea irakiană ar fi recrutat, între 2003 şi 2005, tineri francezi care erau duşi să lupte în Irak.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net