Oamenii pot bea mai mult decât îşi doresc fără să-şi dea seama, din cauza formei şi mărimii paharului din care beau, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Iowa State.


Participanţii la studiu erau rugaţi să-şi toarne un pahar normal de vin folosind mai multe tipuri de pahare de diferite mărimi. Rezultatele studiului arată că este foarte uşor de băut mai mult decât ne dorim. Participanţii îşi turnau cu 12% mai mult vin în paharele mai late decât în paharele normale.

„Oamenii tind să se concentreze mai mult pe înălţimea decât pe lăţimea paharului. De aceea oamenii tind să bea mai puţin când beau dintr-un pahar subţire, pentru că au senzaţia că beau mai mult”, explică unul dintre cercetători.

De asemenea, un rol important îl are şi contrastul dintre pahar şi culoarea vinului. Atunci când îşi turnau vin alb într-un pahar transparent, participanţii îşi turnau cu 9% mai mult decât atunci când îşi turnau vin roşu, care avea un contrast mai mare cu paharul. De asemenea, atunci când ţineau paharul în mână, participanţii turnau cu 12% mai mult decât atunci când paharul era pe masă.

Loading...
Citeste tot despre: