"Trebuie să le dăm un motiv să trăiască dacă nu vrem să se înroleze în ISIS!"

Ultima actualizare:

    Atacatorii sunt tineri şi usor de convins Foto: Getty
Atacatorii sunt tineri şi usor de convins Foto: Getty

Ce îi determină pe tinerii musulmani care locuiesc în Europa să adere la ISIS? Se pare că nu religia este elementul comun care îi determină să ia această decizie, ci alte caracteristici.

Numitorul comun al atacatorilor implicaţi în atentatele teroriste este vârsta fragedă a celor care comit crimele.

Ultimele atentate teroriste  au avut ca principali vinovaţi tineri cu vârsta cuprinsă între 17 şi 26 de ani. La doar câteva ore după ce un camion a ucis 13 oameni şi a rănit 100 în Las Ramblas, oraşul Cambrils a fost ţinta unui alt atac. În urma incidentului, o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte 6 au fost rănite. La o zi după atacul din Barcelona, doi oameni au fost ucişi prin înjunghiere în Finlanda de un atacator care a ţipat,, Allah-u-Akbar”. Atacatorul de la Barcelonam Younes Abouyaaqoub are 22 de ani, suspecţii de la Cambrils au între 17 şi 24, iar atacatorul din Filanda este un maocan de 18 ani.


    Maşină utilizată de cei de la ISIS în timpul atacurilor Foto: Getty
Maşină utilizată de cei de la ISIS în timpul atacurilor Foto: Getty

Acţiunile condamnabile ale acestor atacatori nu au nici o legătura cu apartenenţa la Islam, religie îmbrăţişsată de milioane de oameni de pe întreg Globul. Aşadar, care este motivul pentru care aceşti tineri decid să-i servească pe extremişti? ISIS adoptă o interpretare nerealistă a Coranului prin care îi ademeneşte pe tineri să i se alăture. Prin intermediul propagandei sofisticate, ISIS îi convinge pe tineri că prin aderarea la misiunea lor, vor putea scrie personal o filă importantă din istorie. ISIS foloseşte o ideologie religioasă puternică prin care îi determină pe tineri să considere că adevărata fericire nu se află pe pământ, ci întrun alt ţinut, departe de cele lumeşti. Mai mult decât atât, soţiile celor care decid să îşi curme viaţa în numele Islamului sunt îndoctrinate să creadă că este o onoare să fii partenera celui care s-a sacrificat. Altfel pus, ISIS-ul foloseşte o interpretare distorsionată a Islamului pentru a păcăli tinerii care cred în promisiunea unei vieţi mai bune şi a unei familii unite întru aceleaşi valori.

Pentru a putea lupta împotriva procesului permanent de recrutare este necesară educarea continuă a tinerilor expuşi la extremism. Dacă ISIS le oferă un motiv pentru care să moară, cei implicaţi în educaţia lor trebuie să le ofere un motiv pentru care să trăiască, susţine imamul Qari Asim.

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net