UPDATE Uraganul Sandy: 13 morți în SUA și Canada - VIDEO

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Uraganul Sandy a început să facă ravagii peste Ocean, acolo unde unii au fost înghiţiţi de ape, în timp ce alţii s-au baricadat în casă, instaurând o adevărată stare de asediu. Deşi pieţele de capital din SUA sunt închise din cauza celui mai puternic uragan din ultimii 100 de ani, investitorii mizează pe dolar considerându-l un plasament sigur.

UPDATE 14.32 MAE atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în SUA că în douăsprezece state de pe Coasta de Est a fost declarată stare de urgenţă din cauza uraganului Sandy.

UPDATE 13.17 În New Jersey, unde Sandy a atins uscatul, s-au înregistrat precipitaţii de 20 de centimetri la Atlantic City, unde nivelul crescut al mării a inundat străzile. Creşterea nivelului apelor unui râu din New Jersey a determinat ruperea unui dig în comitatul Bergen, la câţiva kilometri distanţă de oraşul New York

UPDATE 12.00 Viteza vântului a scăzut la 105 kilometri pe oră marţi dimineaţă, pe măsură ce ciclonul post-tropical Sandy a înaintat spre uscat, a anunţat Centrul american de previziuni hidrometeorologice (HPC). La ora 05.00 (ora 11.00, ora României), centrul furtunii se găsea la 145 de kilometri vest de Philadelphia (Pennsylvania) şi înainta spre vest, determinând rafele de vânt susţinute de 105 kilometri pe oră.

UPDATE 9.01 Şapte tuneluri de metrou din New York au fost inundate din cauza creşterii apelor, provocată de uraganul Sandy, care a lovit metropola americană în cursul serii, a anunţat marţi autoritatea pentru controlul transportului subteran, vorbind despre cea mai mare catastrofă din "108 ani" de existenţă.

simeon stalpnicul png

"Metroul newyorkez are 108 ani dar niciodată nu s-a confruntat cu o catastrofă atât de devastatoare ca cea din noaptea trecută", a declarat Joseph Lhota, director al Metropolitan Transportation Authority (MTA), citat de AFP.

UPDATE 06.10 Cel puţin 13 persoane au murit în Statele Unite şi Canada din cauza unor rafale violente de vânt şi inundaţii provocate de către ciclonul Sandy, relatează AFP.

simeon stalpnicul png

Autorităţile locale din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia şi North Carolina au anunţat luni 12 morţi, iar poliţia din Toronto a anunţat că o femeie canadiană a fost ucisă de bucăţi de moloz smulse de rafale de vânt.

Centrul ciclonului Sandy a atins, luni seara, Coasta de Est a Statelor Unite, la nivelul statului New Jersey, a anunţat Centrul Naţional american al Uraganelor, NHC, într-un buletin special, relatează AFP.

"Ciclonul posttropical Sandy a atins uscatul în apropiere de Atlantic City către ora locală 20.00 (02.00, ora României), a anunţat NHC. Rafalele de vânt ale acestuia au slăbit uşor, la aproximativ 130 de kilometri pe oră, după ce anterior atingea 150 de kilometri pe oră, dar continuau să se facă resimţite pe o rază de aproximativ 800 de kilometri de la centru".

Cel puţin două reactoare nucleare care produc aproape jumătate din electricitatea statului New York riscă să fie închise din cauza rafalelor puternice de vânt ale uraganului Sandy şi creşterii nivelului apelor, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei care le exploatează, relatează AFP.

Niciun reactor din nord-estul Statelor Unite nu a fost totuşi nevoit să înceteze operaţiunile, anterior, din cauza vreunei furtuni, a precizat într-un comunicat NRC, Agenţia americană pentru Siguranţă Nucleară, care anunţă că "supraveghează îndeaproape toate instalaţiile nucleare cu risc (...) având în vedere extinderea şi intensitatea acestei furtuni istorice".

"Toate centralele sunt în continuare sigure şi se află sub control, material de urgenţă a fost pus la dispoziţie, iar inspectorii NRC au fost mobilizaţi (...) la toate instalaţiile susceptibile să fie afectate de efectele furtunii", subliniază Agenţia.

Către ora 22.00 GMT (0.00, ora României), reactoarele Salem Unit şi Hope Creek, care acoperă jumătate din nevoile de electricitate ale statului New Jersey, "continuă să funcţioneze în regim deplin", a confirmat pentru AFP Joseph Delmar, un purtător de cuvânt al companiei Public Service Electric and Gas, PSEG.

Firma de electricitate intenţionează totuşi să închidă aceste instalaţii, situate pe malul fluviului Delaware, care desparte statele New Jersey şi Pennsylvania, în cazul creşterii nivelului apelor sau unei înrăutăţiri a condiţiilor meteorologice.

"Potrivit regulilor noastre de operare, vom opri aceste reactoare dacă este îndeplinită una dintre condiţiile următoare: vânt care să depăşească viteza de 119 kilometri pe oră sau pe o perioadă mai mare de 15 minute sau dacă nivelul fluviului depăşeşte 30,3 metri - instalaţia situându-se la 31,1 metri de nivelul mării", a precizat el.

Salem Unit şi Hope Creek produc 49% din electricitatea consumată în statul New Jersey şi reprezintă "a doua cea mai mare centrală nucleară comercială din Statele Unite", a precizat Delmar.

Nivelul cel mai înalt atins vreodată de ape în dreptul centralei este de 29,7 metri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net