Vestea care îngrozeşte lumea: dacă ar erupe, America ar fi sub cenuşă

Ultima actualizare:
foto Reuters
foto Reuters

Un recent studiu efectuat de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Utah  aduce veşti care pot îngrozi întreaga planetă. Dacă supervulcanul Yellowstone  ar erupe, America ar fi sub cenuşă.

Parcul Naţional Yellowstone se află pe partea de sud a unui crater vulcanic gigantic, un rezervor imens de rocă lichidă şi gaze otrăvitoare.

Supervulcanul care se găseşte sub Parcul Naţional Yellowstone din Statele Unite este gigantic. Roca topită se întinde pe o distanţă de peste 90 de kilometri.

În cazul în care supervulcanul de la Yellowstone ar erupe, consecinţele ar fi catastrofale. Ultima erupţie majoră, care a avut loc în urma cu 640.000 de ani, a trimis cenuţă în toată America de Nord, afectând clima pe întreaga planetă.

Echipa de cercetători a constatat că această pungă de magma este colosală. Ea ajunge până la adâncimi cuprinse între 2 şi 15 kilometri, iar cavitatea are 90 de kilometri lungime şi 30 de kilometri lărgime.

Unii cred că o erupţie majoră ar fi trebuit să aibă loc, estimând că vulcanul Yellowstone erupe la fiecare 700.000 de ani. Au existat doar trei erupţii majore: una în urmă cu 2,1 milioane de ani, a doua acum 1,3 milioane de ani şi ultima acum 640.000 de ani.

foto Reuters
foto Reuters


    foto Reuters
foto Reuters
image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cea mai veche cafenea buc jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net