Caleb Teodorescu (2 ani), un băieţel român care trăieşte în Arizona (SUA) a „murit" pentru 40 de minute, însă medicii americani l-au readus la viaţă prin metoda hipotermiei induse terapeutic.


La 25 noiembrie, Mihaela Teodorescu şi-a găsit băieţelul fără suflare în piscina din curtea casei. "Plângeam şi ţipam că Dumnezeu nu-mi poate lua copilul", povesteşte românca.

Ajutată de vecini, băieţelul a ajuns la spital în comă, fiind conectat la aparate pentru a putea respira artificial. „A murit la propriu", a declarat medicul Corey Philpot, de la Spitalul Banner Thunderbird Medical Center din Glendale (SUA), pentru ABC News.

Medicii au decis să-i administreze medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale, dar şi să folosească metoda hipotermiei induse terapeutic, considerând că aceasta este varianta care l-ar putea readuce la viaţă.

„Această metodă încetineşte rata metabolică a organismului şi, în acest caz, a creierului. L-am răcit până la 0 grade Celsius şi l-am menţinut într-o stare similară hibernării pentru a preveni apariţia leziunilor la nivel cerebral", a explicat medicul care l-a avut în grijă.

După 24 de ore, specialiştii au început să-i încălzească organismul. Procedura a durat patru zile, timp în care medicii au observat că starea inimii lui Caleb s-a îmbunătăţit.

În a cincea zi de la internare, personalul medical a fost martorul unui miracol. "A început să se mişte şi apoi a deschis ochii", a mai spus doctorul.

„Doctorul ne-a spus că, în cei 23 de ani de când lucrează în Secţia de terapie intensivă pediatrică, nu s-a mai întâlnit cu un astfel de caz. Nici măcar cu unul care să semene cât de puţin", a declarat tatăl micuţului, Ovy Teodorescu.

 
 
Loading...