Fă-ţi casă nouă cu subvenţie de la stat

Ultima actualizare:

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei derulează „Programul naţional de sprijinire a construirii de locuinţe proprietate personală", prin acordarea de subvenţii de la bugetul de stat de 30% din valoarea locuinţei construite, dar nu mai mult de 15.000 euro.

Beneficiarii sunt persoane fizice cu vârste de până la 35 ani, care doresc să construiască o locuinţă cu firmă specializată sau au încheiat un contract de construcţie cu dezvoltatori imobiliari.

Subvenţia este acordată numai în situaţia în care finanţarea locuinţei se face prin credit ipotecar, inclusiv prin programul Prima Casă.

Aceasta este acordată la finalizarea şi predarea locuinţelor, pe baza procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.

Beneficiarul nu poate obţine o astfel de subvenţie decât o singură dată, în condiţiile în care acesta şi membrii familiei sale - soţ/soţie şi copii aflaţi în întreţinere - nu au deţinut niciodată o locuinţă şi nu au primit un alt sprijin de la bugetul de stat.

De asemenea, de subvenţie beneficiază şi persoanele sau familiile rămase fără adăpost, cele evacuate din locuinţe situate în construcţii expuse unui risc major, cum ar fi alunecările de teren, seismele, inundaţiile sau chiriaşii din locuinţe ce fac obiectul unor legi de restituire.

Mai multe informaţii despre bănci şi alte instituţii financiare găsiţi pe Conso.ro, un portal de informaţii financiare şi credite bancare.

Cine poate beneficia

De această subvenţie pot beneficia următoarele categorii de persoane:

- tineri căsătoriţi care la data contractării locuinţei fiecare are vârsta de până la 35 de ani;

- persoane sau familii rămase fără adăpost în urma avarierii grave sau distrugerii locuinţelor proprii, datorită unor calamităţi naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovaţi;

- persoane şi familii evacuate din locuinţe situate în construcţii expuse unui risc major, cum ar fi alunecările de teren, seismele, inundaţiile;

- persoane sau familii evacuate şi chiriaşii din locuinţe ce fac obiectul unor legi de restituire către foştii proprietari a imobilelor trecute în proprietatea statului.

Actele solicitate şi procedura

Solicitanţii eligibili trebuie să depună o cerere, împreună cu toate actele solicitate, la consiliile locale din raza administrativ-teritorială în care sunt amplasate terenurile pe care se va construi viitoarea locuinţă.

Printre actele solicitate se numără:

- copie autentificată a cărţii de identitate;

- declaraţii notariale ale titularului creditului şi familiei că nu au deţinut şi nu deţin o altă locuinţă şi nu au primit alt sprijin de la buget în vederea construcţiei;

- după caz, acte edificatoare a situaţiei de evacuare sau rămânere fără adapost, eliberate de primărie;

- extras de carte funciară;

- acte care să ateste calitatea constructorului;

- copie după contractul de construire, graficul lucrărilor şi o fişă tehnică a viitoarei construcţiei.

Dosarul e analizat de consilieri

Dosarul este analizat de o comisie formată din consilieri locali şi personal de specialitate din primăriile locale. În primele 5 zile lucrătoare ale fiecărei luni se analizează dosarele depuse cu o lună înainte.

Beneficiarii admişi primesc o adeverinţă în acest sens, valabilă timp de 90 zile.

În acest interval, aceştia trebuie să depună la primărie o serie de documente suplimentare, printre care:

- o copie a contractului de credit aferent finanţării construcţiei;

- o scrisoare emisă de instituţia creditoare prin care se acceptă ca subvenţia să fie plătită sub formă de rată la credit, în contul clientului, în momentul în care se face recepţia lucrărilor.

Înstrăinarea locuinţei, înainte de a achita integral creditul contractat, se poate face numai cu acordul băncii şi numai după restituirea contravalorii subvenţiei obţinute, actualizată la zi cu inflaţia anuală.

Asigurarea casei,din iulie 2010

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor (AOL) va fi pusă în aplicare de la 1 iulie 2010, dată până la care societatea care va emite poliţele va fi pregătită să emită şi să gestioneze poliţele, a declarat preşedintele PAID, Constantin Toma.

Adoptată în noiembrie 2008, Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor era estimată să fie pusă în aplicare la 1 ianuarie 2010, termen avansat, în luna mai.

În luna septembrie, 13 asigurători au semnat actele de constituire a PAID, aportul acestora la capitalul social al PAID fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Conform legislaţiei, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro.

Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net