Ghiţă Mureşan predă baschet chinezilor

Ultima actualizare:

    Ghiţă Mureşan predă baschet chinezilor
Ghiţă Mureşan predă baschet chinezilor

de Adrian Popa

În prezent ambasador al echipei Washington Wizards şi al NBA, liga profesionistă nord americană de baschet, Gheorghe Mureşan întreprinde un turneu de popularizare a baschetului în China, alături de fosta sa echipă. Turneul este unul istoric şi marchează 30 de ani de la prima prezenţă a unei echipe de baschet profesionist american pe tărâm chinez.

În anul 1979, la doar trei ani de la moartea lui Mao Tze Dun, campionii de atunci ai NBA, cei de la Washington Bullets, au fost primii ambasadori în China ai ligii profesioniste de baschet nord-americane. După 30 de ani, Wizards, aşa cum se numeşte echipa în prezent, vine din nou în China pentru a aniversa momentul istoric şi pentru a continua să sprijine dezvoltarea baschetului în această parte a lumii.

Printre legendele clubului cooptate în turneul asiatic, se numără şi românul Gheorghe Mureşan, în prezent ambasador al clubului din capitala americană şi al ligii profesioniste NBA.

După ce a petrecut două săptămâni la Cluj învâţându-i baschet pe puştii din Ardeal în cadrul campului care îi poartă numele, Mureşan va face acelaşi lucru cu copiii chinezi din Beijing sau Shanghai. Împreună cu ceilalţi reprezentaţi ai clubului Wizards el va călători şi în regiunea Sichuan devastată anul trecut de un puternic cutremur.

Alături de Mureşan sunt prezenţi Wes Unseld, fostul pivot al echipei care a câştigat titlul în 1978, actualmente în Hall of Fame şi actualii jucători ai echipei Caron Butler sau Randy Foye.

  “Sunt foarte mândru că am fost prima echipă din NBA care a vizitat China şi sunt încântat că fanii baschetului de aici au acum posibilitatea să fie din nou alături de echipa noastră prin intermediul foştilor mari jucători Wes Unseld şi Gheorghe Mureşan, sau a celor din lotul actual cum ar fi Caron Butler sau Randy Foye”, a declarat Abe Pollin, patronul celor de la Wizards.

După acel prim turneu din 1979, baschetul din China a cunoscut un adevărat boom. Televiziunea chineză a început în anii 80 să transmită primele meciuri din NBA şi acest sport a cunoscut o dezvoltare fără precedent ducând la apariţia starurilor NBA de azi, cum ar fi Yao Ming sau Yi Jianlian. În 2004 Houston Rockets şi Sacramento Kings au disputat primele meciuri demonstrative ale unor echipe din NBA în China.

A urmat de atunci un nou boom al pieţei de desfacere pentru produsele comerciale ale ligii profesioniste nord americane iar starurile gen LeBron James, Kobe Bryant sau Dwight Howard sunt aşteptaţi de fiecare dată, în timpul vacanţei de vară din NBA, de către zeci de mii de fani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net