Hristos a înviat! Creştinii sărbătoresc azi Învierea Domnului

Ultima actualizare:

    La 5 ani, Emanuela a luat lumină împreună cu cei mari (Foto: Dorin Udrea/ Adevărul de Seară Brăila)
La 5 ani, Emanuela a luat lumină împreună cu cei mari (Foto: Dorin Udrea/ Adevărul de Seară Brăila)

Creştinii ortodocşi, catolici şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului - Paştele, cea mai mare sărbătoare a acestora.

Alături de aceştia, în aceeaşi zi, Paştele este prăznuit şi de evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante. Următorul an în care Paştele va fi din nou sărbătorit în aceeaşi zi va fi în 2014, când Sfânta Sărbătoare a Paştelui va fi în 20 aprilie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit lumina sfântă pe Dealul Mitropoliei

Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală a început la miezul nopţii şi a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi. Credincioşii care au participat la liturghie au primit Lumină Sfântă adusă de la Iersusalim. După Slujba Învierii, oficiată în întregime afară, va fi săvârşită Sfânta Liturghie după Utrenia Duminicii Sfintelor Paşti.

La Constanţa, lumina Învierii a venit pe mare

Ca şi în anii trecutţi, la Constanţa, slujba de Înviere a fost ţinută pe plaja Modern. Credincioşii au răbdat temperaturile apropiate de 6 grade Celsius pentru a duce în case Lumina Învierii şi anafura. La puţin timp după miezul nopţii, sutele de enoriaşi au părăsit locul slujbei pentru a merge spre case, potrivit adevarul.ro.

100.000 de brăileni au ieşit să ia lumină

Mai bine de 100.000 de brăileni au participat direct la această ceremonie. La miezul nopţii autoturismele care duceau lumina Sfântă către case circulau mai ceva ca la o oră de vârf în ajun de mare sărbătoare. După ce au luat lumina, mulţi dintre credincioşi au rămas la slujbă iar alţii au luat Pasca din care se ia prima îmbucătură a praznicului pascal.

Romano-catolicii, în procesiune pe străzile oraşului

Biserica Romano-Catolică din municipiul Hunedoara a fost neîncăpătoare în această seară pentru creştinii care au venit să celebreze Învierea Mântuitorului. Slujba de Înviere s-a încheiat cu o procesiune pe străzile oraşului, la care au participat aproape 1.000 de oameni.

La Timişoara, romano-catolicii au asistat la binecuvântarea focului nou și a candelei pascale. Aceasta reprezintă simbolul lui Hristos.

În toată ţara, poliţiştii şi jandarmii au asigurat liniştea în noaptea de Învierea Domnului astfel ca nimic să nu tulbure semnificaţia momentului.

Paştele îşi trage denumirea de la cuvântul ebraic "Pesah" al vechilor iudei, care înseamnă "trecere".

Lumina sfântă, aprinsă la Ierusalim

În prezența a peste 20.000 de credincioși, inclusiv români, lumina sfântă a Paștelui a gost aprinsă în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, unde, potrivit credinţei creştine, este înmormântat Iisus, informează Rtv.

La ceremonia condusă de patriarhul grec ortodox Theofilos al III-lea au participat mii de credincioși din Grecia, Armenia, Rusia, Bulgaria, Serbia, România, dar şi din Egipt şi Siria.

Preoţii au intrat în mormântul lui Hristos să se roage şi au ieşit de acolo cu lumânări aprinse, dând apoi lumină credincioşilor prezenţi, vestindu-le astfel Învierea Domnului.

Aeronava care a transportat lumina Paştelui de la Ierusalim a aterizat pe Aeroportul Internațional Henri Coandă cu puţine minute după ora 19.00.

Pe pista aeroportului delegațiai Patriarhiei a fost așteptată de zeci de preoţi din toată ţara, pentru a prelua flacăra simbolizând Învierea lui Hristos şi a o duce la bisericile din întreaga ţară.

Delegația Patriarhiei a fost condusă de Varsunafie Prahoveanu, episcop vicar al arhiepiscopiei Bucureştiului. Din delegaţie au mai făcut parte Gheorghe Flutur şi Cristian Poteraş.

Cititorii Click! întâmpină primăvara şi Învierea Domnului

Pe adresa aratacevezi@click.ro am primit mai multe fotografii de sezon de la cei care ne citesc. Le mulţumim!

Paşte fericit! În faţa Prefecturii Constanţa - de la Lucian Oancea

24.04 - de la Atena Grădinaru, Iași
24.04 - de la Atena Grădinaru, Iași

Lumina sfântă a soarelui, la mănăstirea Cocoş (judeţul Tulcea) - Lucian Oancea

simeon stalpnicul png

Mamă, ăştia vor să mă mănânce! Detaliu turmă de oi, mănăstirea Cocoş - Lucian Oancea

simeon stalpnicul png

Hristos a înviat! - Atena Grădinaru


    24.04 - de la Atena Grădinaru, Iași
24.04 - de la Atena Grădinaru, Iași

Botoşani - Săptămâna Mare - Radu Vicenţiu (3 fotografii)

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net