Iată ce poţi să conduci la 16 ani!

Ultima actualizare:

    Alexandru, (16 ani), fiul preşedintelui PSD, Mircea Geoană, merge la şcoală cu o maşină Fiat 500 fabricată în  anii ‘70
Alexandru, (16 ani), fiul preşedintelui PSD, Mircea Geoană, merge la şcoală cu o maşină Fiat 500 fabricată în anii ‘70

Adolescenţii care s-au săturat să meargă la şcolală cu tramvaiul, troleibuzul sau autobuzul, înghesuiţi ca sardelele, pot să se orienteze acum chiar şi spre o maşină mică sau motocicletă. Condiţia este să aibă 16 ani împliniţi şi să treacă examenul pentru obţinerea unui permis din categoriile A1 sau B1 ori să posede adeverinţă de moped.

Tot ceea ce trebuie să facă un tânăr de 16 ani este să se ducă la o şcoală de şoferi autorizată şi să se înscrie la cursurile de legislaţie rutieră.

Pentru categoria "Moped" este nevoie de 10 ore de legislaţie rutieră, după care urmează un examen scris, în urma căruia se obţine o adeverinţă.

Pentru categoria "A1", care înseamnă motociclete până la 123 cmc, reduse ca putere, tânărul va trebui să vină la şcoala de şoferi cu unul dintre părinţi, care va da o declaraţie pe proprie răspundere.

După achitarea unei taxe de aproximativ 600 de lei, adolescentul va urma cursurile de legislaţie rutieră, 24 de ore şi alte 20 de ore de poligon, exact ca la motociclete.

Examenul se dă, de data aceasta, cu Poliţia, şi constă în testul-grilă, unde trebuie să obţină 20 de puncte, urmat de proba de îndemânare în poligon.

De asemenea, cel care vrea să obţină permisul categoria A1, trebuie să se prezinte în poligon cu echipament complet de protecţie, compus din cască, vestă cu protecţii, genunchiere şi cotiere.

Pentru categoria B1, tânărul trebuie să urmeze paşii de mai sus, cu deosebirea că şcoala de şoferi este ceva mai scumpă, în jur de 650 de lei, iar testele de la sală sunt cele pentru categoria B, autoturisme, unde va trebui să obţină 22 de puncte.

De asemenea, pentru subcategoria B1 se dă traseul normal, ca la autoturisme.

Pentru a te înscrie la o şcoală de şoferi, în speranţa obţinerii permisului de conducere pentru cele două subcategorii, pe lângă declaraţia pe proprie răspundere a unuia dintre părinţi va trebui depus un dosar care să conţină cazierul, fişa medicală, fişă de examen psihologic, chitanţa CEC, copie buletin şi dovada plăţii taxei de ridicare a permisului.

Această taxă e valabilă un an de la terminarea şcolii de şoferi; în cazul în care permisul nu e obţinut în acest interval, se repetă plata taxei.

Fiat 500 (1957 - 1975)

motorizare: benzină (25 CP)viteză maximă: 110 km/hcutie de viteze: manuală consum (l/100 km): 3preţ: 4.000 - 25.000 €

Acrea Zest

motorizare: benzină (21 CP)viteză maximă: 110 km/hcutie de viteze: automată consum (l/100 km): 4,7 preţ: aproximativ 12.000 €

Ligier Nova

motorizare: motorină (25 CP)viteză maximă: 45 km/hcutie de viteze: automată consum (l/100 km): 2 preţ: aproximativ 3.000 €

Microcar MC1 şi MC2

motorizare: motorină (9 CP)viteză maximă: 45 km/hcutie de viteze: automată consum (l/100 km): 3 - 3,5 preţ: aproximativ 11.000 €

Aveţi şi varianta pe două roţi

Pentru a conduce motociclete, cu capacitate cilindrică de până la 123 cmc, este nevoie de permis de conducere categoria A1, act care se obţine în urma unui examen dat cu Poliţia. Pentru mopede, adică motorete cu capacitate cilindrică de până la 50 cmc, este de ajuns o adeverinţă care să certifice absolvirea unui curs de legislaţie rutieră.

image
image
image
image
image
image
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net