A început oficial războiul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud? VIDEO / FOTO

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Un militar sud-coreean a fost ucis, iar alţi 13 au fost răniţi, marţi, de tirurile cu obuze nord-coreene care au vizat o insulă sud-coreeană, situată în vestul peninsulei, în Marea Galbenă, a anunţat Statul Major.

ORA 13.50 „Armata noastră este întărită şi pregătită pentru orice provocare suplimentară din partea Coreei de Nord. Incendiile au fost stinse, iar civilii se află în adăposturi", a declarat un reprezentant al Ministerului Apărării din Seul.

ORA 13.25 „Condamn atacul Coreei de Nord şi fac un apel la autorităţi să se abţină de la orice acţiune care ar putea duce la înrăutăţirea situaţiei", a declarat înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Catherine Ashton.

ORA 13.24 Răspunsul nord-coreenilor: „Inamicul sud-coreean, în pofida avertismentelor noastre repetate, a comis provocări militare procedând la tiruri de artilerie pe teritoriul nostru maritim, aproape de insula Yeonpyeong, începând cu ora 13.00 (6.00, ora României)", a informat comandamentul armatei nord-coreene.

Armata nord-coreeană "va continua fără ezitare atacurile militare dacă inamicul sud-coreean îndrăzneşte să invadeze teritoriul nostru fie şi cu 0,001 milimetri."

În Marea Galbenă, "nu va exista decât frontiera maritimă stabilită de noi"

ORA 13.20 „Sunt soldat în armata sud coreeană. Locuiesc în Seul, dar baza militară se află la frontiera cu Coreea de Nord. Mâine va trebui să mă întorc la bază şi sunt cam îngrijorat de această criză. Cetăţenii sud coreeni sunt foarte mânioşi. Nord coreeni au primit prea multe şanse din partea Coreei de Sud şi a întregii lumi, de altfel, dar ei sunt mult prea aroganţi şi ne atacă mereu. Trebui să-i pedepsim. Ei ameninţă pacea mondială", a declarat pentru BBC, Dong Wook-kim.

ORA 13.15 Conform presei internaţionale, atacul a pornit din oraşul nord-coreean Haeju

ORA 12.43 SUA şi China condamnă atacul Coreei de Nord.

ORA 12.36 Reacţia Rusiei: ministerul rus de Externe a lansat un avertisment spunând că "este important ca aceste incidente să nu conducă la escaladarea situaţiei".

ORA 12.30 China a îndemnat părţile la calm: "Sperăm că părţile vor depune mai multe eforturi pentru a contribui la pacea şi la stabilitatea din Peninsula Corea. Ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu această situaţie"

ORA 12.15 Guvernul Coreei de Sud este într-o reuniune de urgenţă. Un oficial din Ministerul Apărării a dat asigurări că Seulul nu va cere redesfăşurarea rachetelor nucleare tactice americane pentru că "ar contrazice politica denuclearizării Peninsulei Coreea".

ORA 12.00 Încă un militar sud-coreean a murit, bilanţul atacului nord-coreean de marţi ajungând la doi morţi, a anunţat Ministerul Apărării de la Seul.

Coreea de Nord a lansat marţi obuze asupra unei insule din Coreea de Sud, provocând pagube şi răniţi şi determinând o ripostă armată din partea Seulului, au anunţat anterior Ministerul sud-coreean al Apărării şi agenţia Yonhap.

Postul de televiziune sud-coreean YTN a precizat că tirurile de obuze, care au atins insula Yeonpyeong, au provocat răniţi şi au avariat mai multe locuinţe.

simeon stalpnicul png

Statul Major sud-coreean a confirmat că obuze au atins insula unde se află un detaşament al armatei. Altele au căzut în mare, a adăugat acesta.

simeon stalpnicul png

Agenţia Yonhap relata anterior că patru militari sud-coreeni au fost răniţi de tirurile de obuz lansate de Coreea de Nord asupra insulei situate în vestul peninsulei coreene, în Marea Galbenă.

Armata sud-coreeană a ripostat la tirurile de obuze nord-coreene, potrivit Ministerului Apărării de la Seul, care a adăugat că armata sud-coreeană a fost plasată în stare de alertă maximă, iar avioane de luptă vor survola zona.

"O unitate de artilerie nord-coreeană a declanşat tiruri de provocare la ora 14.34 (7.34, ora României), iar trupele sud-coreene au ripostat imediat", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

simeon stalpnicul png

Potrivit unui localnic, citat de postul YTN, circa 50 de obuze au căzut pe insula Yeonpyeong, provocând pagube la locuinţe.

"Cel puţin zece case au ars. Ni s-a ordonat prin portavoce să părăsim casele", a declarat Lee Jong-Sik, un alt locuitor al insulei situate în Marea Galbenă, o zonă disputată de cele două Corei, unde s-au produs alte incidente în trecut.

Imaginile difuzate de televiziuni prezentau coloane de fum ridicându-se deasupra insulei.

Aceste tiruri intervin în timp ce emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, a plecat de la Tokyo spre Beijing.

El urmează să se întâlnească marţi cu oficiali chinezi, pentru a discuta despre dosarul nord-coreean, la câteva zile după dezvăluirea existenţei unei uzine de îmbogăţire a uraniului în această ţară.

simeon stalpnicul png

Sursa foto: EPA

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net