Judecata ţigănească: I-a tăiat nevestei infidele nasul! VIDEO ŞOCANT

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Fiecare comunitate rromă are cel puţin un bătrân judecător de care ascultă toţi, fără excepţie.Neamurile de ţigani preferă să tranşeze orice diferend în sânul etniei, fără a apela la instanţele de judecată. Uneori, chiar şi interlopii preferă să vină în faţa staborului.

Stabor romano, sau divanul ţigănesc, este cel care împarte dreptatea, după reguli clare şi simple, valabile pentru fiecare comunitate.

Urmând modelul creştinilor, care trebuie să respecte cu sfinţenie cele zece porunci, ţiganii şi-au ales şi ei nouă legi de bază, de la care nu se pot abate: să nu omori, să nu loveşti, să nu furi, să nu iei nevasta altuia, să nu minţi, să nu calomniezi, să nu juri strâmb, să respecţi decizia judecătorului, iar ţiganca să nu treacă prin faţa unui ţigan sau a unui animal cu copite, ci numai prin spatele acestora.

Şef de stabor ţigănesc din Timişoara tâlhărit în plină stradă

„Legile noastre sunt nescrise, dar sunt respectate de ţigani cu sfinţenie. Judecătorul trebuie să fie un om drept, iar familia lui n-are voie să aibă conflicte cu absolut nimeni. Primul meu proces l-am avut la 20 de ani.

Trebuia să judecăm un caz de furt, iar sentinţa dată de noi a fost una corectă, toată lumea a fost mulţumită. Sincer să fiu, nu-mi place să particip la astfel de evenimente, însă cineva trebuie să facă şi asta“, spune Dumitru Ioniţă, zis Minister, de 55 de ani, unul dintre judecătorii ţiganilor din Craiova.

simeon stalpnicul png

Vasile Velcu Năzdrăvan (foto sus) face şi el parte din stabor de când avea 20 de ani. În 1995, îşi aminteşte el, a trebuit să judece un caz aparte.

„Un ţigan a decis să-şi facă singur dreptate şi i-a tăiat nevestei nasul, pentru că îl înşelase. A vrut s-o facă de râs şi toată lumea să afle ce a făcut. De obicei, pedepsele date de noi sunt în bani, iar cei care câştigă în urma judecăţii sunt despăgubiţi“, explică Năzdrăvan, în vârstă de 56 de ani.

Citeşte mai multe amănunte pe adevarul.ro

Vezi video mai jos (ATENŢIE, IMAGINI ŞOCANTE!)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net