Actualul Papă, cel care va vizita România între 31 mai şi 2 iunie, a trecut prin multe la cei 83 de ani ai săi. „Click!” te invită să-i descoperi marile secrete!


  1. Bodyguardul Bergoglio. La finele lui 2013, primul său an calendaristic petrecut din postura de cel dintâi papă iezuit din istorie a mărturisit că în tinereţe fusese, printre altele, şi bodyguard la un club de noapte din capitala Argentinei. Francisc a dezvăluit că era student şi avea nevoie de bani pentru a se întreţine şi a-şi cumpăra şi de-ale gurii, şi de-ale minţii, aşa că nu i s-a părut nimic deplasat. 
  2. Prietena Amalia. Papa Bergoglio a avut în adolescenţă o prietenă foarte apropiată. El nu a dat nici un fel de amănunte, dar presa a descoperit că puştiul de 13 – 14 ani închegase o strânsă prietenie în cartierul Flores din Buenos Aires cu o oarecare Amalia Damonte. Povestea mai spune că tânărul Jorge Mario i-ar fi declarat la un moment dat Amaliei că dacă nu se vor putea căsători atunci va alege să devină preot. 
  3. Oraşul favorit.  Ori cât ar părea de banal, oraşul său natal, Buenos Aires, e şi favoritul său de departe. De asemenea, tot în Buenos Aires locuieşte şi singura sa rudă în viaţă, sora sa mai mică, Maria Elena Bergoglio. 
  4. Se visa misionar. Actualul Papă şi-a dorit foarte mult să devină misionar. Dar o formă gravă de pneumonie pe care a făcut-o în anii studenţiei teologice şi în urma căreia a trebuit să i se extirpeze plămânul drept a pus capăt definitiv visurilor sale. 
  5. Poliglot? Presa internaţională susţine că actualul Papă vorbeşte sau înţelege nu mai puţin de opt limbi: spaniola, limba maternă, italiana, limba bunicilor şi a părinţilor săi, engleza, germana, franceza, portugheza, ucraineana şi latina. La acestea s-ar adăuga şi dialectul piemontez, zona geografică din care provine familia sa. 
  6. „Omul Anului”. La finele anului 2013, revista „Time” l-a desemnat pe noul lider mondial al catolicilor drept „Omul Anului”, oferindu-i prima copertă. Ea şi-a motivat decizia prin maniera în care noul Papă tratează problemele timpului nostru „cele despre avere si sărăcie, cinste şi justiţie, transparenţă, modernitate, globalizare, rolul femeii, natura căsătoriei sau tentaţiile puterii”.  În 1994 aceeaşi revistă îl desemnase „Omul Anului” pe Papa Ioan Paul al II-lea.
  7. Papa cu motocicletă. Tot în 2013 actualul Papă a primit drept cadou o motocicletă Harley-Davidson, pe care ulterior a vândut-o la o licitaţie specială pentru 327.000 de dolari americani. Cu aceeaşi ocazie, o jachetă specială de motociclist cu autograful aceluiaşi papă a fost cumpărată cu 77.485 de dolari americani. Întreaga sumă a fost folosită în scopuri caritabile.
  8. Papa cu Lamborghini. Producătorul italian de maşini de lux a donat în 2017 un Lamborghini Huracan coupe, de culoare albă, cu dungi de aur, pentru a se potrivi cu steagul alb şi galben al Vaticanului. Papa şi-a pus semnătura pe capota maşinii, apoi maşina a fost dusă la licitaţie şi vândută, pare-se, pentru 800.000 de dolari americani.
  9. Influencer. Francisc e unul dintre cei mai urmăriţi lideri ai planetei prin postările sale de pe social-media, fie că este vorba despre contul de Instagram, de Twitter sau de Facebook. Doar Donald Trump şi uneori David Beckham pot ţine pasul cu Papa, în domeniu.
  10. Propriul bucătar. Actualul papă recunoaşte că preferă deseori să-şi gătească singur. Mâncarea sa preferată este paella, una cu specific spaniol în care fructele de mare şi orezul joacă un rol esenţial. 
Loading...