10 sfaturi utile pentru o vacanţă ieftină la Paris

Ultima actualizare:
Cozile la unele obiective turistice se întind pe zeci de metri
Cozile la unele obiective turistice se întind pe zeci de metri

Parisul este un oraş superb, pe care trebuie să-l vezi măcar o dată în această viaţă. Nu rata niciodată ocazia în ideea că „e prea scump pentru buzunarul tău”. Dacă ştii să te organizezi, să cauţi cel mai ieftin bilet de avion, cea mai bună cazare, dacă ştii unde să mănânci, cu ce mijloace de transport să circuli, poţi face economii considerabile şi, în acelaşi timp, vei avea o vacanţă de neuitat. Iată câteva sfaturi utile de care e bine să ţii cont, înainte de a pleca la drum.

1. În primul rând, e importantă perioada. Nu îţi alege să călătoreşti în vârf de sezon, când e scump şi biletul de avion, şi cazarea. Primăvara şi toamna sunt cele mai potrivire momente.

2. Biletul de avion. Specialiştii spun că momentul optim pentru a-ţi cumpăra biletul e cu 50-53 de zile înainte de plecare. Zilele din mijlocul săptămânii sunt mai ieftine decât cele din şi din preajma weekendului. De asemenea, e mai ieftin să-ţi iei zbor de noapte. Fii flexibil cu data de plecare şi stai la pândă pe site-urile companiilor aeriene! Cele mai bune site-uri unde poţi căuta bilete de avion sunt: paravion.ro, tripsta.ro, fly.ro, avion.ro, mobissimo.com, vola.ro, cheapflightsfinder.com, skyscanner.ro.

3. Cazarea. Odată cumpărat biletul, intră pe booking.com şi rezervă-ţi cazarea. Hotelurile din zona centrală au preţuri mari, o alternativă mult mai acceptabilă sunt hotelurile din zona adiacentă centrului. Condiţiile nu sunt grozave din punctul de vedere al spaţiului şi dotărilor, majoritatea fiind clădiri vechi, fără renovări recente. Singurul condiţie pe care trebuie să o ai în vedere este să fie situate în apropierea mijloacelor de transport în comun.

4. Transportul local. În oraş, evită, pe cât posibil, taxiurile. Mai ales dacă eşti turist şi nu cunoşti oraşul, rişti să fii dus la o plimbare lungă şi costisitoare. Pe de altă parte, nici transportul în comun de suprafaţă nu e soluţia de nota zece pentru că, de multe ori, rişti să rămâi blocat în trafic. Dar ai ce admira. Parisul are o arhitectură impresionantă, un mix între tradiţional şi modern, între grandios şi clădiri micuţe, cochete. Dacă nu ai nici timp de pierdut în trafic, nici bani de dat pe taxi, metroul este salvarea ta. Reţeaua este formată din 14 linii de metrou (la care se adaugă două denumite 3 bis şi 7 bis) şi 300 de staţii, iar programul de funcţionare este de la 5.00 dimineaţa la 1.00 noaptea. Un bilet în zona centrală costă 1,8 euro/călătorie, reducere făcându-se de la 10 călătorii în sus. Altă variantă interesantă de transport este închiriatul bicicletelor, accesibilitatea fiind foarte bună în zona centrală.

Cele mai mari cozi se formează dimineaţa
Cele mai mari cozi se formează dimineaţa

5. Excursii. Poţi să iei în calcul şi un tur cu autobuzul etajat, firmele principale fiind BIG BUS si L'OpenTour, care taxează pentru 24 ore aproximativ 32 de euro şi asigură vizionarea pricipalelor puncte de atracţie ale Parisului în circa 5-6 ore. De asemenea, pentru anumite persoane poate fi atractivă o croazieră pe Senna, mai ales seara, când clădirile luminate dau apei un farmec aparte. Turul costă 14 euro. 

6. Mâncarea. E bine de ştiut că Parisul este un oraş scump, o cafea şi un sendviş încep de la 4 euro. Caută să cumperi din supermarketuri. Poţi să-ţi iei nişte baghete delicioase, brânzeturi şi afumături din care ies nişte sendvişuri numai bune de mâncat la un picnic în parc. Restaurantele încep să se deschidă seara destul de târziu, parizienii obişnuiesc să ia cina după ora 19.00-20.00. Dacă ajungi acolo, încearcă specialităţile: melci în unt, biftec tartar, raţă, brânzeturi, macarons, dar şi celebrul vin roşu.

Nu pleca din Paris fără să încerci specialităţile locului!
Nu pleca din Paris fără să încerci specialităţile locului!

7. Vizita la obiectivele turistice. Un ‘’Museum Pass’’ costă 62 de euro pentru 4 zile şi asigură intrarea la peste 50 de monumente şi muzee din Paris şi din vecinătate. Este mult mai avantajos pentru cei pasionaţi de muzee, având în vedere că intrarea la Luvru este 15 euro, la palatul Versailles 18 euro, la Orsay 12 euro, la Arcul de Triumf 12 euro, la Panteon 8,5 euro, la Mormântul lui Napoleon 11 euro şi la Muzeul Armelor de la Invalides 12 euro. De asemenea, acest “Museum Pass” îţi asigură intrarea cu prioritate la anumite obiective, astfel că vei salva timp preţios.

Într-o zi cu BIG BUS-ul vezi toate obiectivele importante din oraş
Într-o zi cu BIG BUS-ul vezi toate obiectivele importante din oraş

8. Dacă eşti student, ia-ţi cu tine legitimaţia. La unele obiective turistice ai reducere.


    Cele mai mari cozi se formează dimineaţaFoto: Ştefan Lazu
Cele mai mari cozi se formează dimineaţaFoto: Ştefan Lazu

9. Învaţă câteva cuvinte în franceză. Să ştii să spui măcar “Bonjour, monsieur,” “Bonjour, madame”, “au revoir”, “sil vous plaît”, merci, pardon sau excusez-moi te ajută să creşti în ochii parizienilor şi să fii tratat cu mai multă atenţie.

10. Nu pleca de acasă fără asigurare de călătorie, ca să nu fii nevoit să plăteşti, în caz de accident, serviciul medical. “Înarmează-te” cu un rucsăcel pe parcursul zilei, cu încălţări comode, cu hartă, telefon încărcat şi multă voie bună. Vei avea o vacanţă de neuitat. Nici nu s-ar putea altfel, în Paris.  

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net