Un incident tulburător s-a petrecut la intrarea Calais a Tunelului Canalului Mânecii, duminică (2 august). 200 de imigranţi au distrus gardurile şi au declarat că vor să ajungă din Franţa în Marea Britanie şi că nu se vor opri până reuşesc acest lucru. Mulţimea s-a grupat şi a creat o baricadă umană, blocând drumurile din tunel.


Autorităţile au folosit gaz lacrimogen pentru a-i opri pe oameni, care mai târziu s-au culcat pe stradă şi au oprit întreaga circulaţie. Mulţi au fost auziţi spunând: „De ce vreţi să ne omorâţi? Noi am venit aici pentru a ne salva viaţa”, potrivit Daily Mail. Există zvonuri că imigranţii plănuiesc să facă greva foamei dacă nu sunt lăsaţi să intre în Regatul Unit.

"Avem drepturi, deschideţi graniţele"

 

Sammy, o avocată din Etiopia, care pare să fi fost liderul grupului a declarat că imigranţii sunt din ce în ce mai disperaţi să ajungă în Anglia: „Suntem toţi o singură persoană. Avem aceleaşi principii. Sutem un întreg”.

Tot Sammy, într-o engleză aproape perfectă, a fost auzită strigând sloganuri, care mai apoi au fost repetate în unison: „Suntem oameni. Nu suntem animale. Avem drepturi. Opriţi poliţia. Deschideţi graniţele, la fel ca în Italia”. Avocata a mai declarat că mulţimea de oameni a fost tratată la fel de inuman în Franţa precum în Libia. Timp de patru ore, poliţia nu a încercat să oprească sutele de imigranţi care blocau străzile Tunelului Canalului Mânecii. La răsărit au apărut ofiţeri care au început să dea cu spray lacrimogen în oameni, în timp ce mulţi dintre ei erau adormiţi în plină stradă.

Un purtător de cuvânt al Eurotunnel  a declarat că eforturile imigranţilor de a accesa tunelul din Canalul Mânecii a fost plănuit: „Ceea ce am văzut a arătat foarte bine ca o activitate ce a fost organizată”. 

 
 
Loading...