Observatorul Sirian al Drepturilor Omului a anunţat, sâmbătă, că 30 de civili au murit în urma ofensivei Turciei în nordul Siriei. Dintre combatanţii kurzi, au murit 74, majoritatea în zona Tel Abyad. Mai mult, cinci membri ai Statului Islamic au reuşit să scape vineri, dintr-o închisoare din zona atacată de Turcia.


Lansată miercuri, ofensiva turcă în Siria ţinteşte sectoare aflate sub controlul principalei miliţii kurde din Siria, Unităţile Protecţiei Populaţiei (YPG), considerată ”teroristă” de Ankara, dar susţinută de occidentali deoarcee constituie vârful de lance al luptei împotriva jihadiştilor din SI. 

Decizia luiată de Recep Tayyip Erdogan a fost însă criticată, mai ales după ce mai multe zone civile au fost atacate de forţele turce. Doar sâmbătă, 30 civili au murit în urma ofensivei. 

Mai mult, conform metro.co.uk, cinci deţinuţi au fugit dintr-o închisoare unde sunt ţinuţi membrii SI. De altfel, kurzii au anunţat că vor opri toate operaţiuniile anti-SI pentru a lupta împotriva turcilor, iar luptătorii din Unităţile Protecţiei Populaţiei şi-au părăsit posturile din închisoarile improvizate. Aceste centre sunt acum vulnerabile, iar câteva au fost deja atacate de extremişti.

De miercuri până vineri, alţi 17 civili au mai murit în urma atacurilor turceşti. 

Trump a retras trupele americane din Siria

Atacul forţelor turceşti a venit după ce Donald Trump a retras trupele americane din nordul Siriei, o decizie controversată. Kurzii au numit retragerea o trădare din partea SUA. Preşedintele american a părut să dea undă verde duminică ofensivei Turciei, după care a revenit asupra declaraţiilor pe care le-a făcut şi a dat asigurări că Statele Unite ”nu i-au abandonat pe kurzi”, care au jucat un rol crucial în înfrângerea militară a SI.

 

 
 
Loading...