O bombă a explodat la o nuntă în Afganistan, ucigând 63 de oameni şi rănind peste 180. Conform martorilor, un atacator s-a detonat la ceremonia care a avut loc în zona de vest a capitalei Kabul, zonă ocupată majoritar de musulmani shia, în jurul orei locale 22:40 (20:40 ora României), sâmbătă (17 august).


Talibanii au negat că ar fi în spatele atacului. Niciun alt grup nu a revendicat atentatul din Kabul. Grupări musulmane sunni, precum talibanii şi ISIS au atacat de mai multe ori minoritatea shia din Afganistam şi Pakistan, de-a lungul anilor, notează bbc.com. 

Ministrul afgan de interne a confirmat că 63 de oameni au fost ucişi şi peste 180 răniţi în timpul atacului. În general, la nunţile din Afganistan sunt chemate sute de persoane, iar ceremoniile au loc în săli imense, unde bărbaţii stau separat de femei şi copii. Un invitat la nuntă a povestit că era în zona pentru femei când a auzit o explozie în partea bărbaţilor. "Toată lumea a fugit afară ţipând. Timp de 20 de minute, sala era plină de fum. Aproape toţi cei care erau în zona bărbaţilor sunt morţi sau răniţi. Acum, la două ore de la explozie, încă sunt scoase trupuri din sală", a povestit Mohammad Farhag. 

Un reprezentant al talibanilor a condamnat atacul. "Nu există justificare pentru atlfel de atentate asupra femeilor şi copiilor", a spus Zabiullah Mujaheed într-o mesaj către media. 

Alte două atacuri în ultmele zece zile

Atacul vine la doar zece zile după un atac asupra unei secţii de poliţie din Kabul, care a ucis 14 oameni şi rănit 150. Atentatul a fost revendicat de talibani. Vineri, un frate al lui Hibatullah Akhundzada, liderul mişcării, a fost omorât de o bombă pusă într-o moschee din apropierea oraşului pakistanez Quetta. Nicio grupare nu a revendicat acest atac. Şi liderul taliban ar fi trebuit să fie acolo şi era, probabil, ţinta reală. 

SUA şi Afganistan, negocieri pentru retragerea trupelor americane

SUA şi Afganistan au discuţii de pace în Doha, capitala Qatarului. Înţelegera dintre cele două ţări ar include o retragere treptată a trupelor SUA, cu condiţia ca Afganistanul să nu mai fie folosit de grupări extremiste pentru a ataca ţinte americane. Talibanii au început şi ei o serie de negocieri cu reprezentanţi afgani. 

Loading...