7 categorii de simptome ale infecției cu SARS-CoV-2

Ultima actualizare:

    Specialiștii austrieci au împărțit simptomele îmbolnăvirii cu Covid-19 în șapte mari categorii
Specialiștii austrieci au împărțit simptomele îmbolnăvirii cu Covid-19 în șapte mari categorii

7 categorii de simptome ale infecției cu SARS-CoV-2 au fost descoperite de cercetătorii de la Clinica Universitară din Viena și publicate apoi într-un studiu care a apărut în revista de specialitate Allergy. Iată acre sunt acestea și ce alte informații noi au mai fost descoperite despre noul coronavirus.

Cercetătorii de la Clinica Universitară din Viena au reuşit să împartă simptomele infecției cu Covid-19 în 7 categorii, rezultatele studiului lor fiind publicat în revista de specialitate Allergy. Scopul principal al studiului a fost acela de a afla ce înseamnă o bună imunitate în urma unei infectări cu SARS-CoV-2 şi în funcţie de ce parametri se măsoară aceasta. La studiul realizat de imunologul Winfried Pickl şi alergologul Rudolf Valenta au participat 109 de reconvalescenţi, aşadar persoane care au suferit de COVID-19, dar care sunt pe cale de recuperare, şi 98 de persoane sănătoase, transmite g4media. 

În urma examinării probelor de sânge ale persoanelor care au fost bolnave, au putut fi identificate 7 categorii de simptome:

  • Simptome gripale (febră, frisoane, oboseală şi tuse);
  • Simptome de guturai (guturai, strănut, gât uscat, nas înfundat);
  • Dureri musculare şi de articulaţii;
  • Inflamaţii la nivelul ochilor şi mucoasei;
  • Afecţiuni pulmonare (pneumonie sau dificultăţi la respiraţie);
  • Afecţiuni gastro-intestinale;
  • Pierderea simţului mirosului şi a gustului şi alte simptome

Un pacient cu febră mare dezvoltă imunitate pe o perioadă mai lungă de timp 

Imunologul Winfried Pickl, coordonatorul-şef al studiului a explicat pentru Deutsche Welle că în ultima categorie se regăsesc „mai ales persoanele cu un sistem imunitar tânăr”, ceea ce nu are legătură cu vârsta biologică a pacienţilor. Mai aflăm că se pot şi suprapune diferite categorii.

S-au putut constata însă şi parametrii concreţi şi legături între unele categorii. De exemplu, s-a putut observa că un pacient suferind de COVID-19, care a avut febră ridicată, dispune de imunitate pe o durată mai lungă de timp decât persoanele care au avut ca simptom pierderea gustului şi a mirosului.

Sistemul imunitar suferă modificări 

La analiza de sânge s-au putut identifica şi importanţi markeri COVID-19. Cercetătorii au constatat că, după 10 săptămâni, sistemul imunitar al pacienţilor care suferiseră de COVID-19 prezintă modificări. E ca o amprentă care rămâne în sângele acestor persoane. Numărul granulocitelor, care de regulă se luptă cu agenţii patogeni precum bacteriile, era mult mai redus la persoanele din grupul celor care avuseseră Covid. Un amănunt „cu totul nou, care ne-a uimit”, spune Pickl.

Celulele sistemului imunitar CD4 şi CD8 au memorie

Cercetătorii au descoperit și faptul că Celulele sistemului imunitar CD4 şi CD8 au memorie. Din acest motiv, mulţi dintre pacienţii care au depăşit o infectare cu SARS-CoV-2 se mai simt încă multe săptămâni vlăguiţi – explică Winfried Pickl. În acelaşi timp, s-a putut observa o diminuare considerabilă a celulelor regulatoare T – un amestec periculos care poate duce şi la apariţia unei boli autoimune, adaugă imunologul.

Rezultatele studiului, atrag atenţia autorii acestuia, ajută nu doar la o mai bună înţelegere a bolii, ci şi la dezvoltarea de vaccinuri eficiente, dat fiind că se cunosc acum biomarkeri importanţi. „Ştim că limfocitele B, respectiv T reprezintă parametrii importanţi atunci când vrem să evaluăm un vaccin”, a subliniat Pickl.

Ctește și:

Vitamina utilă în formele severe de COVID-19. Ce alimente previn carenţa ei

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net