7 lucruri despre cea mai importantă întâlnire a secolului

Ultima actualizare:

    Donald Trump a plecat  de la summitul G7  din Canada pentru  a participa la întâlnirea  care îi poate aduce  un premiu Nobel fotografii: Guliver / gettyimages / EPA
Donald Trump a plecat de la summitul G7 din Canada pentru a participa la întâlnirea care îi poate aduce un premiu Nobel fotografii: Guliver / gettyimages / EPA

După ce s-au jignit reciproc, s-au ameninţat cu rachete nucleare şi război, cei doi lideri mondiali au ajuns la un numitor comun. Se întâlnesc marți, 12 iunie,în Singapore, pe insula Sentosa. Donald Trump, care împlineşte joi 72 de ani, a ajuns primul în Singapore, încă de luni.

La scurt timp după aterizarea Air Force One, în condiţii de securitate maximă şi secretomanie dusă la paroxism, a sosit şi Kim Jong-un. Amândoi s-au cazat la hoteluri diferite, unde cazarea pe noapte costă de la 6.000 de dolari în sus. 

Cât costă întâlnirea dintre cei doi lideri

Conform autorităţilor din Singapore, cheltuielile cu securitatea celor doi lideri mondiali se ridică la 20 de milioane de dolari. La întâlnire vor veni 2.000 de jurnalişti din toată lumea, cazaţi pe cheltuiala autorităţilor locale. 

Trei avioane pentru un singur lider. Pentru a fi siguri că avionul cu liderul de la Phenian nu va fi doborât, de pe aeroportul din capitala Coreei de Nord au decolat ieri trei avioane: un Iliuşin care transporta limuzina lui Kim, un Boeing 747 Air China, cu preşedintele nord-coreean şi un Iliuşin 62, plin cu agenţi de pază.


    Kim Jong-un a sosit  în Singapore la  bordul unui  Boeing 747  aparţinând Air China
Kim Jong-un a sosit în Singapore la bordul unui Boeing 747 aparţinând Air China

Păzit de trupe anti-tero timp de 24 de ore. Kim Jong-un s-a cazat la Hotelul St. Regis din staţiunea Sentosa împreună cu un grup de jurnalişti nord-coreeni îmbrăcaţi la costum. Ei au fost singurii civili care s-au apropiat de hotelul care a fost păzit non-stop de trupe antitero înarmate până în dinţi.


    Hotelul St. Regis unde  s-a cazat liderul  nord-coreean păzit  de trupe antitero
Hotelul St. Regis unde s-a cazat liderul nord-coreean păzit de trupe antitero

A treia ieşire din ţară a lui Kim Jong-un. Actualul lider de la Phenian a venit la putere în 2011. De atunci şi până în prezent nu a vizitat decât două ţări: China şi respectiv Coreea de Sud. Singapore e cea de a treia. 

Când are loc întâlnirea 

Donald Trump şi Kim Jong-un se întâlnesc cu jurnaliştii veniţi la summit la ora 9.00 (16.00 ora României). Ambii lideri au discutat detaliile organizatorice, luni, cu premierul din Singapore, Lee Hsien Loong.


    2.000 de ziarişti vor  participa azi la conferinţa  de presă organizată la ora  16.00, ora României
2.000 de ziarişti vor participa azi la conferinţa de presă organizată la ora 16.00, ora României

Ce vor ambele părţi? După războiul din 1950-1953, când a fost semnat un acord de pace, relaţiile dintre SUA şi Coreea de Nord s-au răcit complet. SUA vrea ca nord-coreenii să renunţe la armele nucleare şi se oferă să susţină economic Coreea de Nord. Kim Jong-un vrea să atragă investitori în Coreea de Nord, fără să renunţe la rachetele nucleare.

De ce insula Sentosa? Staţiunea ultra-luxoasă are un trecut tenebros: în 1942 se numea „insula morţii”, fiind transformată într-un lagăr de concentrare pentru soldaţii britanici şi australieni. Prizonierii erau executaţi de trupele japoneze prin împuşcare în ceafă. În prezent, cele 500 de hectare atrag 20 de milioane de turişti în cazinouri şi oferă intimitate maximă. 


    Limuzina blindată a liderului  de la Phenian, trimisă  separat cu un avion Iliuşin
Limuzina blindată a liderului de la Phenian, trimisă separat cu un avion Iliuşin
image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net