Aceasta este țara care a închis toate restaurantele McDonald’s

Ultima actualizare:

    Nu are armată proprie, este cea mai pașnică țară din lume și are cea mai fericită populație din lumeFoto: Getty
Nu are armată proprie, este cea mai pașnică țară din lume și are cea mai fericită populație din lumeFoto: Getty

Este una dintre cele mai mici și mai izolate state din lume, este extrem de instabilă din punct de vedere seismic, dar are una dintre cele mai prospere populații de pe planetă. În ciuda faptului că depinde foarte mult de sprijinul american militar, când vine vorba de eceonomie, este de neînduplecat.

Este vorba despre Islanda, o țară insulară nordică, situată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic, având o climă rece, subpolară, în care jumătate din an este noapte pe timpul iernii. Acest lucru se pare că nu-i împiedică pe locuitorii Islandei să fie cei mai fericiți oameni din lume.

Recent, țara a reintrat în atenția tuturor după ce echipa națională islandeză a făcut un adevărat spectacol la Campionatul European de Fotbal 2016, ajungând până în sferturile competiției, unde a fost înfrântă de Franța.

Din informațiile oferite de Mediafax, Islanda este singura țară care a închis toate restaurantele McDonald’s și nu trebuie să ne imaginăm că ar avea un regim autoritar. Chiar dimpotrivă, este un stat democrat, cu o economie de piață. În Islanda nu există nici cazinouri sau restaurante Starbucks, iar autostrăzile sunt inexistente, după cum afirma economistul Magnus Sveinn Helgason.


    Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

țara a avut grave probleme economice în urmă cu opt ani, dar deși nu este membră a Uniunii Europene, și-a revenit spectaculos, fiind acum una dintre cele mai stabile economiii din lume, înregistrând o rată de creștere de 3,5% și un șomaj de 4%, potrivit sursei citate. Pentru a ieși din impas, guvernul a fost nevoit să majoreze impozitele, dar pentru a nu ruina populația, au ales ca în același timp să devalorizeze și moneda națională, stimulând astfel exporturile. Nu trebuie să uităm că Islanda a depins timp de sute de ani de pescuit, azi fiind o adevărată industrie,  furnizând 40% din veniturile din exporturi.

Din punct de vedere militar, Islanda nu are o armată proprie, fiind o țară neutră, dar și cea mai pașnică din lume. Specialiștii spun că aceste valori sunt înregistrate tocmai datorită lipsei forțelor armate, criminalitatea este extrem de redusă și are un nivel foarte ridicat de stabilitate socio-politică.


    Islanda mai este denumită și
Islanda mai este denumită și

Un turist care a vizitat „Țara focului și a gheții”, cum mai este denumită Islanda datorită vulcanilor activi și a ghețarilor arctici, a observat că localnicii rareori își încuie casele atunci când sunt plecați. turismul este de asemenea o altă ramură economică esențială pentru Islanda. În mod surprinzător, acesta a crescut spectaculos chiar după ce Vulcanul Eyjafjallajokull a erupt, până atunci fiind aproape inexistent. „Ne așteptăm ca și anul acesta să avem o creștere a turiștilor de 20-30%. Avem în jur de 1,5 milioane de vizitatori pe an”, a declarat pentru The Guardian Inga Hlin Palsdottir, directoare al Promote Iceland. Pentru iubitorii de natură, Islanda este un paradis. „Te urci în mașină și în 15 minute ajungi în natură. Nicio altă țară nu poate oferi asta”, spunea jurnalistul Egill Helgason.

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net