Medicul pediatru Mihai Craiu vorbește despre modelul australian în lupta cu noul coronavirus, în condițiile în care Australia raportează, în ultimele zile, o scădere a numărului de cazuri noi de Covid-19. Autoritățile din Australia au impus măsuri stricte, printre care restricționarea zborurilor internaționale, izolarea bolnavilor sau carantinarea contacților direcți la comiciliu.


Medicul Mihai Craiu citează un articol din prestigioasa revistă Nature. Concluziile analizei de caz l-au făcut pe specialist să tragă un semnal de alarmă pentru situația din România.

Iată mesajul medicului Mihai Craiu.

”Toată lumea a auzit despre «modelul suedez» privind abordarea Covid-19. Unii români l-au blamat, alții l-au lăudat, alții au încercat să îl inteleagă și cei mai mulți l-au ignorat. Acum suedezii înșiși au schimbat abordarea.

Vreau să vă propun să aruncăm o privire asupra concluziilor unui studiu recent, publicat în prestigioasa Nature. Chiar este o poveste de succes. Ieri (vineri, n.r.) au fost efectuate peste 62.000 teste și au găsit doar 5 cazuri noi. Cifre naționale cu ordine de mărime mai mici decât în România. Este vorba de Australia. Înainte de o năvală a emoțiilor sau a criticilor obișnuite («nu e România ca Australia», «acolo e vară», «densitate a populației diferită» etc. etc.) vă propun să ne uitam la concluzii. Poate învățăm ceva relevant.

Citește și:

Coronavirus. Australia a decretat starea de dezastru în Melbourne. Locuitorii au golit magazinele

  1. Măsurile de control pandemic au fost restricții de zboruri internaționale, izolarea bolnavilor (IB), carantina contacților la domiciliu (CCD), distanțare socială (DS) și închiderea școlilor (IS).
  2. Modelararea matematică a transmisiei virusului pentru a estima eficacitatea măsurilor.
  3. Analiza modelului de comportament uman și distribuția proporției de simptomatici la fiecare grupă de vârstă.

Concluzii Australia

  1. Respectarea strictă a IB, CCD și cel puțin 90% a SD ar putea controla transmiterea virusului, în 3-4 luni.
  2. Copiii au o proporție de 5 ori mai mică de simptomatici în total infectați față de adulți.
  3. Închiderea școlilor nu modifică DELOC numărul de cazuri, ci întârzie cu o lună valul următor.
  4. Respectarea SD doar în proporție de 70-80% nu controlează pandemia, indiferent ce măsuri se iau în rest.

Concluzii România

  1. Va fi o catastrofă de proporții dacă nu schimbăm nimic relevant și vin sărbatorile peste aceeași transmisie comunitară.
  2. În condițiile din țara noastră închiderea școlilor a băgat mizeria sub preș. ATÂT!”
 
 
Loading...