Afganistan este o ţară distrusă de război, terorizată de talibani şi aflată în plin proces de reconstrucţie. După ce talibanii au preluat controlul în 1996, ei au interzis dreptul femeilor de a munci şi au introdus un regim islamist extremist.


În anii 1960, Afganistan era o ţară care încerca să îmbrăţişeşe o gândire liberală şi un stil de viaţă vestic, contrastând puternic cu regimul taliban care vine în minte oricui când se vorbeşte despre această naţiune. Un profesor universitar, Bill Podilch, din Arizona, s-a mutat ţara din Orientul Mijlociu, alături de soţia lui, Margaret, şi cele două fiice adolescente, Jan şi Peg. El a surprins, într-o serie de fotografii inedite, viaţa din Afganistan, conform dailymail.co.uk

Cum arăta Afganistan în anii 1960

 • Fetele doctorului Bill Podilch , Jan şi Peg, în Grădinile Paghman, care au fost distruse în anii înainte de invazia americană
  foto: Bill Podilch
 • Un grup de eleve de liceu care iese de la ore. Fetele, ca şi băieţii, mergeau la liceu şi chiar facultate. Ambele sexe trebuiau să poarte uniforme
  foto: Bill Podilch
 • Două surori, în Kabul, în mijlocul comercianţilor
  foto: Bill Podilch
 • Jan Podilch, într-o vizită în piaţa din Istalif, un sat aflat la nordvest de Kabul
  foto: Bill Podilch
 • Câţiva bărbaţi relaxându-se în Istalif, un sat renumit pentru ceramica sa
  foto: Bill Podilch
 • Elevi de la Şcoala Americană Internaţională din Kabul, unde învăţau copiii străinilor stabiliţi în Afganistan
  foto: Bill Podilch
 • Un grup de bărbaţi, în timp ce beau ceai în aer liber
  foto: Bill Podilch
 • Maşini într-o benzinărie din Afganistan
  foto: Bill Podilch
 • Un băiat afgan ornează mai multe torturi
  foto: Bill Podilch
 • Câteva fetiţe se joacă în curtea şcolii
  foto: Bill Podilch
 • Un profesor de la colegiul unde a predat Bill Podilch
  foto: Bill Podilch
 • Mai mulţi elevi în timpul unei lecţii de chimie, ţinută într-o şcoală cu pereţii din nămol
  foto: Bill Podilch
1/12

Bill Podilch a plecat în Afganistan în 1967, cu familia sa, printr-un program UNESCO, pentru a lucrat la un colegiu din Kabul. El a decis să documenteze perioada şederii sale acolo, fiind fascinat de ţară. 

În fotografii se pot vedea oameni care se relaxează la picnic, băieţi care se joacă în râul Kabul şi fete care cântă. Pieţele sunt pline de culoare, grădinile de vară animate, iar copii se joacă în voie. 

În timp ce Podilch a predat în Afganistan, fetele lui au învăţat la Şcoala Americană Internaţională, unde mergeau alţi adolescenţi străini stabiliţi în Kabul. 

Una dintre fetele lui Podilch, Peg, a povestit că imaginile sunt foarte importante pentru ea: "Când mă uit la ele, imi amintesc de Afganistan ca o ţară cu mii de ani de istorie şi cultură. A fost foarte greu să aud de suferinţa prin care au trec afganii în ultimii 40 de ani". 

Trupele americane nu s-au retras încă din Afganistan

După ocupaţia sovietică din anii 1970, Afganistan a trecut prin numeroase războaie civile. În 1996, talibanii au preluat controlul capitalei Kabul şi au introdus reguli strice, prin care interziceau dreptul femeilor de a munci şi făceau legale pedepese dure precum uciderea cu pietre. În 2001, trupele americane au invadat Afganistanul, ca urmare a atacului de la 11 septembrie pus la cale de al-Qaeda. De abia în 2011, capul atentatelor, Osama Bin Laden, a fost ucis de trupele americane, iar preşedintele Barack Obama a decis să înceapă retragerea forţelor armate din Afganistan. Planul actual e de a reduce numărul trupelor la 5.500 până în 2017, deşi războiul s-a încheiat oficial în 2014. 

 
 
Loading...