Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul împotriva COVID-19 Johnson & Johnson. Acesta nu necesită rapel

Ultima actualizare:

    Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi, 11 martie, acordarea unei autorizări condiţionate de punere pe piaţă a vaccinul împotriva Covid-19 Janssen, o filială a gruului american Johnson & Johnson (J&J), relatează Reuters.

Johnson & Johnson devine astfel al patrulea vaccin - după vaccinurile Pfizer/BioNTechn, Moderna şi AstraZeneca - care obţine undă verde în Europa, a anunţat EMA.

Comisia Europeană (CE) a anunţat, imediat după aceea, că urmează să autorizeze folosirea vaccinului în Uniunea Euroepană (UE). Potrivit unor studii, acest vaccin ar antrena puţine efecte secundare şi are avantajul că a fost conceput după apariţia unor noi variante ale noului coronavirus.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză

Vaccinul a fost autorizat deja în Statele Unite, Canada şi Bahrain şi este în curs de examinare în Africa de Sud. În Franţa, Înalta Autoritate a Sănătăţii (HAS) urmează să se pronunţe cu privire la acest vaccin la sfârşitul săptămânii.

„Prin acest ultim aviz pozitiv, autorităţile din întreaga Uniune Europeană vor ava o opţiune suplimentară în lupta împotriva pandemiei şi protejării vieţii şi sănătăţii cetăţenilor lor”, a subliniat directoatrea EMA Emer Cooke. „Acesta este primul vaccin într-o singură doză care poate fii folosit”, a subliniat ea, potrivit news.ro.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în UE a rămas în urmă faţă de alte ţări, din cauza unor dificultăţi în aprovizionarea cu vaccin de la laboratoare. Directorul ştiinţific J&J Paul Stoffels consideră că unda verde a EMA constituie „un moment istoric” pentru grupul american şi restul lumii, în contextul în care pandemia a ucis într-un an 2,7 milioane de oameni.

Vaccinul dezvoltat de filiala grupului american ar urma să permită o creştere a stocurilor mondiale, în urma unor probleme de producţie cu care se confruntă laboratoare ale căror vacicnuri au fost deja omologate.

În cadrul contractului cu UE, J&J s-a angajat să livreze în acest cel puţin 200 de milioane de doze de vaccin Uniunii - dintre care 55 de milioane de doze în trimestrul doi, iar primele expedieri urmează să aibă loc în aprilie.

Grupul farmaceutic american a informat însă recent UE că dificutăţi de aprovizionare ar putea să-l împiedice să-şi respecte angajamentul, a declarat miercuri pentru Reuters un oficial european.

Vaccinul împotriva COVID-19 J&J - cu adenovirus - are o eficienţă de 67% la două săptămâni de la administrare, porivit unor rezultate ale unui studiu asupra a 44.000 de persoane.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net