A ajuns la 90 de ani cu inima unei fetiţe. El e cel mai bătrân om cu transplant de inimă din lume

Ultima actualizare:

    Un fost poliţist din Marea Britanie are cel  mai vechi transplant de inimă din lumefoto: Daily Mirror
Un fost poliţist din Marea Britanie are cel mai vechi transplant de inimă din lumefoto: Daily Mirror

Un fost poliţist din Marea Britanie care a suferit un transplant de inimă în 1984, a depăşit cele mai optimiste previziuni ale medicilor, deşi doctorii nu-i dădeau iniţial mai mult de 10 ani de viaţă. Pe 13 octombrie, David Aggat a împlinit vârsta de 90 de ani şi 35 de ani de la transplantul ce i-a oferit o nouă şansă la viaţă.

La 90 de ani, pe care i-a împlinit duminică, 13 octombrie, fostul poliţist David Aggat a devenit cea mai bătrână persoană care are cel mai vechi transplant de inimă din lume, scrie publicaţia britanică Daily Mirror. În 1984, fostul angajat de la Scotland Yard a ajuns la medici îndemnat de colegi după ce se îngrăşase nefiresc de mult, dar nu găsea nici o explicaţie, dat fiind că dieta lui n-ar fi trebuit să ducă la o aşa acumulare de kilograme. Spre surprinderea lui, analizele au arătat că, de fapt, suferă de o problemă gravă a inimii pentru care e nevoie de transplant. Lui Aggat i-a fost transplantată inima unei fetiţe de 14 ani, decedată în 1984. Intervenţia a fost făcută de un reputat chirurg şi pionier al acestui tip de transplant, Sir Magdi Yacoub. Dar la momentul respectiv, poliţistului i s-a spus că transplantul îi va oferi cel mult încă un deceniu de viaţă.

David Aggat a fost capabil, după aceea, să îşi reia slujba de poliţist pentru încă doi ani, timp în care a fost implicat în rezolvarea a 23 de crime. „Lumea m-a tot întrebat de ce am revenit la slujbă. Aveam deja 28 de ani de muncă şi doream să închei cei 30 de ani vechime necesari pentru pensionare. În plus, mă simţeam foarte bine, nu mai era nimic în neregulă cu mine. Vroiam pur şi simplu să mă reîntorc la muncă, la viaţă”, a declarat Aggat pentru Daily Mirror. 

Au trecut 35 de ani de la operaţie

Spre surprinderea doctorilor, Aggat a depăşit orice previziune privind speranţa de viaţă ce există după un asemenea transplant, el împlinind 35 de ani de la operaţie. De altfel, pentru a sărbători cei 90 de ani de viaţă şi 35 de la transplant, 30 de prieteni şi foşti colegi i-au organizat duminică o petrecere în apropierea locuinţei sale din Sunbury-on-Thames, în comitatul Surrey. Unul dintre cei care i-a transmis felicitări a fost însuşi chirurgul care l-a operat, Sir Magdi Yacoub, ajuns el însuşi la 83 de ani. 

„La vremea aceea, nu ne aşteptam ca cineva să trăiască mai mult de 5, 10 ani după un asemenea transplant. Între timp au apărut însă medicamente tot mai perfomante, aşa încât, la ora actuală, cam 35% dintre cei care suferă un transplant de inimă ajung să trăiască 20 de ani şi chiar mai mult după operaţie”, a declarat reputatul chirurg. David Aggat, în schimb, la vârsta de 90 de ani, a depăşit orice aşteptări, el fiind, cu cei 35 de ani de supravieţuire, posesorul celui mai bătrân transplant de inimă din lume. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Hotel Ambasador Bucuresti FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image
actualitate.net
image
actualitate.net