Al doilea proces împotriva lui Donald Trump începe marți

Ultima actualizare:

    Donald Trump ar putea scăpa de condamnare dacă nu se întrunesc voturile necesare Sursa foto: Politico.eu
Donald Trump ar putea scăpa de condamnare dacă nu se întrunesc voturile necesare Sursa foto: Politico.eu

Al doilea proces împotriva lui Donald Trump începe mâine, fostul președinte american fiind judecat de Camera Reprezentanților, dar și de Senat pentru asaltul manifestanților asupra Capitoliului la începutul lunii ianuarie.

Marți, Senatul american va începe al doilea proces de „impeachment” împotriva fostului președintelui Donald Trump – un proces intentat de Camera Reprezentanților după asaltul unei mulțimi de simpatizanți pro-Trump asupra clădirii Congresului pe 6 ianuarie.

Donald Trump, acuzat de incitare la revoltă

Evenimentele violente au avut loc după ce Trump a ținut un discurs în care-și îndemna susținătorii să nu accepte rezultatul alegerilor prezidențiale pe care le pierduse în fața lui Joe Biden. În opinia sa, alegerile fuseseră fraudate - o acuzație care nu a fost susținută de nici o dovadă. 

Camera Reprezentanților l-a pus sub învinuire pentru „incitare la revoltă”, iar procesul se va desfășura în Senat unde este nevoie de un vot de două-treimi pentru a fi declarat vinovat.

Echipa sa de avocați susține că tot ce a spus președintele este acoperit de primul amendament al Constituției, care garantează libertatea de expresie. De asemenea, ei spun că acest proces de „suspendare din funcție” nu poate avea loc după ce președintele și-a încheiat mandatul.

Al doilea proces împotriva lui Donald Trump. Fostul președinte ar putea fi achitat

Majoritatea americanilor – 56% - consideră că Trump trebuie să fie condamnat și să i se interzică să mai candideze pentru orice funcție publică.

Ca să fie condamnat în Senat, este nevoie de votul a două treimi din cei 100 de membri, ceea ce implică și votul a 17 senatori republicani pe lângă majoritatea de 51, deținută de democrați. Pentru moment se pare că sunt puțini republicani dispuși să voteze pentru condamnarea lui Trump așa că este de așteptat ca fostul președinte să fie achitat, cum s-a întâmplat și în februarie 2020, în cursul primului său proces de „impeachment” legat de Ucraina.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
regele charles regina margareta jpg
Titanic  sursa   Shutterstock jpg
Atmosferă de poveste la Târgul de Paște de la Craiova foto yolomedia
Hondol Corada Certej  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) jpg
Mic dejun jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net