Decizie neașteptată! Aleksei Navalnîi (44 de ani) că se întoarce în Rusia duminică (17 ianuarie). Opozantul rus se află în convalescenţă în Germania, după ce a fost victima unei presupuse otrăviri cu noviciok, în august, în spatele căreia acuză că se află Vladimir Putin.


”Am supravieţuit. Iar acum Vladimir Putin, care a dat ordinul să fiu asasinat (...), le spune servitorilor săi să facă totul pentru ca eu să nu mă mai întorc” în ţară, denunţă opozantul, în vârstă de 44 de ani, într-o înregistrare video postată pe Instagram. Acesta a precizat că a cumpărat un bilet la o linie aeriană regulată, la 17 ianuarie, potrivit news.ro.

”Problema revenirii sau nu (în ţară) nu s-a pus niciodată pentru mine. Pur şi simplu pentru că nu am plecat. M-am trezit în Germania, unde am ajuns într-o cutie de reanimare”, afirmnă Navalnîi.

Aleksei Navalnîi, otrăvit în august

Un activist împotriva corupţiei şi un inamic jurat al Kremlinului, Navalnîi s-a simţit rău în august, la bordul unui avion, în timp ce se întorcea dintr-un truneu electoral în Siberia.

Avionul a aterizat de urgenţă la Omsk, unde opozantul a rămas spitalizat 48 de ore înainte să fie evacuat, în comă, către Germania. El a ieşit din comă la începutul lui septembrie, iar trei laboratoare europene au conchis că a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok, comnceput de societici în scopuri militare.

Riscă închisoare cu executare la revenirea în Rusia

Această concluzie a fost confirmată de către Organizţaia pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC), iar o anchetă a mai multor publicaţii arată cu degetul o responsabilitate a serviciilor speciale FSB în această otrăvire.

Navalnîi îl acuză pe Putin, de când a ieşit din comă, de faptul că a ordinat în mod direct asasinarea sa, o acuzaţie pe care Kremlinul o respinge. El riscă o pedeapsă cu închisoarea în Rusia, după ce justiţia rusă a înregistrat marţi o plângere prin care se cere transformarea unei pedepse la închisoare cu suspendarea împotriva sa într-o pedeapsă cu executarea închisorii.

Aleksei Navalnîi susține că plângerea a fost depusă de către serviciul penitenciar rus FSIN cu privire la o condamnare din decembrie 2014 şi denunţă o manevră vizând să-l împiedice să revină în ţară.

La sfârşitul lui decembrie, o anchetă cu privire la ”fraude la scară mare” a fost deschisă împotriva sa, iar Comitetul rus de anchetă a anunţat că este suspectat de faptul că a cheltuit în scop personal donaţii în valoare de 365 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro).

 
 
Loading...