«Am şi acum în urechi ţipetele de durere»

Ultima actualizare:
Diana Spulber, o româncă stabilită în Bruxelles, povesteşte momentele de groază prin care a trecut în timpul atentatelor de la metrou
Diana Spulber, o româncă stabilită în Bruxelles, povesteşte momentele de groază prin care a trecut în timpul atentatelor de la metrou

La o zi de la tragedia din Bruxelles, Dianei Spulber îi tremură încă vocea când ne povesteşte ce a trăit la metroul din capitala Europei. Românca de 36 de ani se afla în garnitura care urma „metroului morţii”, aşa cum l-a numit chiar ea. A trăit momente de groază, care-i vor rămâne mult timp în minte.

Diana trăieşte de trei ani în Bruxelles. Are un loc de muncă ce-i place foarte mult şi s-a acomodat forte bine în capitala Belgiei. Ca în fiecare zi, tânăra a luat metroul, marţi dimineaţă, din staţia Arlois, pentru a ajunge la serviciu. 

Răniții au fost scoși din stația de metrou Maelbeek
Răniții au fost scoși din stația de metrou Maelbeek

„Auzisem la radio despre atentatul de la aeroport şi eram puţin speriată. Chiar m-am gândit că poate ar fi bine să nu iau metroul, dar l-am luat”, şi-a început Diana povestea. Era ora 9.10. Se afla în tren, la capătul garniturii, când a auzit o bubuitură neobişnuită.

„Spun asta, deoarece se mai aud bubuituri în tunel pentru că se lucrează, de câţiva ani. S-a simţit şi un suflu ciudat. Am crezut că a trecut cu viteză o altă garnitură, dar nu s-a văzut nimic pe geam. Atunci mi-a trecut prin minte că ar putea fi ceva, dar ceilalţi călători nu erau deloc îngrijoraţi”, mărturiseşte Diana, cu emoţie în glas. 

Trenul s-a oprit după un minut, între staţiile Arlois şi Maelbeek. În difuzoare eram anunţaţi că e vorba de o defecţiune tehnică, aşa cum se mai întâmplă. După alte cinci minute, a apărut mecanicul cărând o scară.

„A deschis uşa din spate şi ne-a spus că trebuie să coborâm. Pe rând, ne-am dat toţi jos şi am pornit, printre şine, înapoi, spre staţia Arlois. A fost cumplit, deoarece se auzeau în continuare bubuituri, era mult fum şi mirosea a ars. La un moment dat, au început să se audă urlete în tunel. Nu ştiam de unde vin. Eram toţi foarte speriaţi. După ce am ieşit la suprafaţă şi am aflat ce s-a întâmplat, ne-am dat seama că ce am auzit erau urletele de durere ale oamenilor care se aflau în metroul în care a fost detonată bomba”, povesteşte tânăra, care spune că şi acum mai aude ţipetele în urechi. 


    Răniții au fost scoși din stația de metrou Maelbeek
Răniții au fost scoși din stația de metrou Maelbeek

Au mers prin tunel până în staţia Arlois. „Când am urcat pe peron, un soldat înarmat urla să ieşim repede în stradă. Eram terifiaţi. Ajunşi în stradă, ne era frică să înaintăm ca nu cumva să fim împuşcaţi”, a adăugat Diana.

Miercuri, tânăra nu s-a dus la serviciu. „Muncesc de-acasă, la fel şi colegii mei. Din fericire, avem zile libere până luni, inclusiv, deoarece duminică e Paştele catolic. Aici e o atmosferă foarte tristă. Oamenii sunt speriaţi. Au reuşit ce şi-au propus. Să semene frică. Totuşi, în anumite locuri din oraş, oamenii s-au strâns pentru a aprinde lumânări şi a depune flori”, a încheiat Diana. 

În cele două explozii care au zguduit aeroportul Zaventem din Bruxelles, şi în deflagraţia din staţia de metrou Maelbeek şi-au pierdut viaţa 31 de oameni, iar peste 205 au fost răniţi, dintre care câteva zeci sunt în stare critică.

Cristina a scăpat din iadul exploziilor doar cu o fractură 

Tânărul american Mason Wells, de 19 ani, a scăpat din atentatele de la Boston, din Paris şi acum din măcelul de la Bruxelles
Tânărul american Mason Wells, de 19 ani, a scăpat din atentatele de la Boston, din Paris şi acum din măcelul de la Bruxelles

E marţi, ora 7.59, o dimineaţă ca oricare alta pe Aeroportul Zaventem din Bruxelles. Sute de călători din toate colţurile lumii se îndreaptă spre punctele de check-in, purtând cu ei valize, griji sau speranţe. Printre ei şi Cristina Călinţaru, de 48 de ani, din Constanţa. Director economic la Autoritatea Navală Română, Cristina sosise în Belgia cu o cursă aeriană şi se grăbea spre biroul de check-in al cursei Bruxelles – Lisabona. Constănţeanca mergea în capitala Portugaliei în interes de serviciu, pentru a participa la reuniunea Agenţiei Europene pentru Siguranţă Maritimă. 

E marţi, ora 8.00, şi zgomotul înfiorător produs de explozii acoperă freamătul viu al terminalului Plecări. Fum, ţipete şi sânge se amestecă într-un tablou de coşmar. Cristina se trezeşte la pământ, aruncată de suflul fierbinte din clădire. Are un picior fracturat şi echipajul medical al unei ambulanţe o transportă mai întâi la Spitalul Militar din Bruxelles, apoi este transferată la spitalul din Aalst, la 31 de kilometri de capitala Belgiei.

„Domnişoara Cristina Călinţaru a fost rănită la gambă. Am luat legătura cu ea, am stat de vorbă, este bine. Am vrut să-i trimitem o colegă să fie cu ea, dar a refuzat, ne-a spus că nu este cazul, că este tratată foarte bine. A primit vizita oficialilor români, ai reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe şi a reprezentantului Ministerului Transporturilor la Bruxelles. Sperăm că se va întoarce cât mai repede acasă“, a povestit, pentru adevarul.ro, Liviu Cazan, şeful Autorităţii Navale Române. 

Victime ale atentatelor din Bruxelles au căzut şi o mămică din România, aflată în Belgia cu fetiţa ei de nici doi ani. Ambele au suferit leziuni în urma exploziilor şi au fost despărţite, fiind internate în spitale diferite. “Pentru mamă, dincolo de durerea rănilor trupeşti, lipsa veştilor despre fetiţă era foarte greu de suportat. Am fost alături de dânsa, seara, când a primit vestea că fetiţa este în alt spital şi că viaţa nu-i este pusă în pericol. Slavă Domnului!“, spun preoţii de la Parohia ortodoxă Sfântul Nicolae din Bruxelles, care aparţin de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale din cadrul Patriarhiei Române.

A păcălit Moartea de trei ori


    Tânărul american Mason Wells, de 19 ani, a scăpat din atentatele de la Boston, din Paris şi acum din măcelul de la Bruxelles
Tânărul american Mason Wells, de 19 ani, a scăpat din atentatele de la Boston, din Paris şi acum din măcelul de la Bruxelles

E incredibil! La numai 19 ani, americanul Mason Wells a privit faţă în faţă Moartea de nu mai puţin de trei ori. Prima oară avea 16 ani. Încă mai are coşmaruri când îşi aminteşte cum ploua cu sânge şi bucăţi de corp la Maratonul din Boston, din 15 aprilie 2013. Mason Wells şi încă doi prieteni de-ai săi mormoni se numără printre cei nouă americani răniţi marţi, 22 martie, pe aeroportul belgian Zaventem.

Wells, de 19 ani, nu e la prima întâlnire cu moartea. De data aceasta a suferit o ruptură la tendonul lui Ahile, mai multe zgârieturi şi contuzii după ce suflul exploziei din zona de check-in pentru cursa American Airlines a spulberat aproape întregul terminal. Acum se află în afara oricărui pericol şi medicii îi tratează arsurile de gradul doi şi trei de pe mâni şi faţă. Asta a fost a treia întâlnire cu moartea. Prima a avut loc la 15 aprilie 2013, când s-a dus cu tatăl său să o vadă pe mama lui trecând linia de sosire la Maratonul din Boston. La puţin timp după ora locală 14.00, două explozii au ucis trei oameni şi rănit peste 260. Atentatorii, fraţii Dzhokhar şi Tamerlan Tsarnaev au ascuns în mulţime două dispozitive explozive la o distanţă de 100 de metri unul de celălalt. După ce a împlinit 18 ani, Wells a devenit mormon misionar şi a început să călătorească prin lume.

La 13 noiembrie 2015, soarta l-a adus la Paris, pe Rue Voltaire, unde a avut loc măcelul de la sala de concerte Bataclan. Conform ABC, se oprise la doar câţiva metri mai sus de locul unde concerta trupa Eagles of Death Metal şi unde aveau să piară 89 de tineri. Îi era foame şi a vrut să ia cina la o terasă. Când unul dintre atacatori s-a aruncat în aer, bucăţi de sticlă şi beton i-au căzut în cap.

Marţi, Wells împreună cu doi amici şi un ofiţer din U.S. Air Force şi cu 5 membri ai familiei aşteptau să se întoarcă acasă. În jurul orei locale 8.00 s-a produs dezastrul. Două explozii au ucis pe loc 14 oameni şi a rănit aproape 100. La o oră distanţă, o a treia explozie zguduia capitala belgiană, ucigând 20 de oameni. Wells a auzit-o în timp ce era dus la spital. Atunci i-a curs o lacrimă pe obraz. Moartea l-a iertat şi de data asta!

Flash news

  • Doliu național. Românii își manifestă și ei solidaritatea cu victimele atentatelor din Belgia. Guvernul a decis ca astăzi să fie zi de doliu naţional pe teritoriul României. Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, drapelul va fi coborât în bernă, iar posturile de televiziune şi radio îşi vor adapta programul. Mai multe evenimente artistice programate astăzi au fost amânate.
  • Curse anulate. Deoarece  aeroportul din Bruxelles rămâne închis în continuare, zborurile RO 371/372 şi RO 373/ 374 Bucureşti – Bruxelles- Bucureşti de astăzi au fost anulate. În vederea reprogramării călătoriilor, TAROM recomandă pasagerilor să se adreseze agenţiilor de turism de la care au cumpărat bilete sau la Call Center TAROM, 9361 (valabil pentru apeluri din Bucureşti), 021 2046464, 021 3034400 (pentru pasagerii din România).
  • Comemorare. Ieri, zeci de persoane au ocupat centrul Bruxelles-ului pentru a comemora victimele atentatelor, care au zguduit marţi dimineaţă metropola belgiană şi s-au soldat cu 31 de morţi şi 205 răniţi, transmite Euronews. De asemenea, la ora 13.00, angajaţii Comisiei Europene au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor în faţa clădirii Berlaymont, din apropiere de staţia de metrou Maelbeek, unde au fost ucise 20 de persoane.
  • Prima victimă. Autorităţile belgiene au indentificat prima victimă a atentatelor teroriste, relatează Sky News. Este vorba despre o femeie peruană, mamă a două fetiţe gemene în vârstă de trei ani. Adelma Tapia Ruiz, în vârstă de 37 de ani, se afla la biroul de check-in pe aeroportul Zaventem atunci când a avut loc dublul atentat şi se pregătea să plece la New York, pentru a-şi vizita rudele. Soţul său şi cele două fiice au supravieţuit atacului. Potrivit presei, fetele fugiseră să se joace cu numai câteva clipe înainte de explozie, iar tatăl lor era cu ele.
  • Încărcăturile explozive folosite în antentatele din Bruxelles au conţinut obiecte metalice ascuţite, cel mai probabil cuie, după cum arată imaginile difuzate de Spitalul Militar din capitala Belgiei. Una dintre radiografii arată toracele unei persoane, străpuns de un cui sau şurub, în zona plămânilor. De altfel, în timpul percheziţiilor făcute în Schaarbeek, o suburbie nordică a capitalei, au fost descoperite diverse dispozitive explozive care conţineau cuie.

Filmul tragediei de marţi, 22 martie

  • 8.00. Se aud mai multe împuşcături în terminalul ”plecări” al aeroportului Zaventem din Bruxelles. Are loc o explozie puternică. După câteva secunde, o a doua explozie zguduie clădirea. Se ordonă evacuarea de urgenţă a terminalului.
  • 8.20. Transportul public înspre aeroport este oprit. Sunt blocate şi căile rutiere înspre aeroport.
  • 8.40. Conducerea aeroportului confirmă atentatele şi îndeamnă oamenii să stea departe de clădire.
  • 9.19. O nouă explozie are loc în staţia de metrou Maelbeek, lângă sediul Comisiei Europene.
  • 9.27. Metroul din Bruxelles îşi întrerupe circulaţia.
  • 10.02. Întregul sistem de transport public e oprit. Belgienii sunt sfătuiţi să ”rămână unde se află”.
  • 11.50. Procurorul general al Belgiei anunţă că cel puţin o explozie a fost provocată de un atentator sinucigaş.
  • 16.43. Sunt date publicităţii imagini în care apar trei dintre suspecţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net