Angela Merkel cere explicații de la Putin în cazul Aleksei Navalnîi. Reacția ministrului român de Externe

Ultima actualizare:

    Cancelarul german Angela Merkel cere explicații de la președintele rus Vladimir Putin în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîifoto: Getty Images
Cancelarul german Angela Merkel cere explicații de la președintele rus Vladimir Putin în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîifoto: Getty Images

Situația devine din ce în ce mai tensionată între Germania și Rusia, după confirmarea că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok, o neurotoxină dezvoltată de Rusia ca armă chimică letală. Angela Merkel a cerut personal explicații Rusiei, în vreme de purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a declarat că Rusia încă mai așteaptă dovezi de la oficialii germani că Navalnîi a fost otrăvit.

Cancelarul german Angela Merkel a ieșit public pentru a face și personal o declarație de presă legată de cazul Aleksei Navalnîi, după ce guvernul federal anunțase într-un comunicat rezultatele analizelor făcute într-un laborator militar.

Angela Merkel a spus că Rusia va trebui să răspundă unor „întrebări dificile” legate de acest atac, scrie Agerpres, citată de Digi24. „Lumea așteaptă răspunsuri”, a subliniat ea.

„Este o informaţie tulburătoare despre tentativa de asasinare prin otrăvire a unei figuri principale a opoziţiei ruse”, a mai declarat Merkel. „Scopul a fost să-l reducă la tăcere şi condamn cu tărie aceasta în numele guvernului german”, a adăugat ea.

Ambasadorul rus a fost convocat la MAE german şi i s-au comunicat rezultatele acestor analize. Acum, Germania aşteaptă explicaţii din partea Rusiei, a arătat Merkel.

Aleksei Navalnîi, otrăvit cu noviciok

Teste toxicologice realizate de un laborator aparţinând armatei germane au furnizat ”probe fără echivoc” ale otrăvirii cu un produs din familia noviciok, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului Angelei Merkel, Steffen Seibert.

Este vorba despre otrava folosită împotriva fostului dublu agent Serghei Skripal şi fiicei sale Iulia în 2018 în Marea Britanie.

”Guvernul federal îşi va informa partenerii din UE şi NATO cu privire la rezultatul anchetei. El va discuta cu partenerii săi despre o reacţie comună adecvată, în lumina reacţiei ruse (...). Este şocant că Aleksei Navalnîi a fost victima unei agresiuni cu un agent neurotoxic în Rusia. Guvernul federal condamnă această agresiune în modul cel mai ferm”, a declarat Seibert.

Citește și:

Ce este noviciok, substanța cu care a fost otrăvit Aleksei Navalnîi. Pentru cine a mai fost folosită

Ministrul român de Externe cere o anchetă imparțială

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, condamnă, miercuri seară, otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnî şi cere o anchetă imparţială amânunţită.

Bogdan Aurescu a postat, miercuri seară, un mesaj pe Twitter în care condamnă otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

”Condamn cu fermitate otrăvirea liderului opoziţiei ruse”, scrie Aurescu, care afirmă că este un ”act total inacceptabil”.

Ministrul român de Externe cere o anchetă amănunţită şi independentă şi consideră că cei care se fac vinovaţi trebuie deferiţi justiţiei.

Citește și:

Cine este Aleksei Navalnîi, cel mai vehement critic al regimului de la Kremlin

Rusia cere dovezi în sprijinul acuzației că Navalnîi a fost otrăvit

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că autorităţile din Rusia nu au fost informate oficial de către Germania că guvernul de la Berlin suspectează că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul chimic noviciok. „Nu ne-au fost supuse atenţiei astfel de informaţii”, a declarat Peskov, citat de agenția TASS.

Ministerul de Externe rus a precizat, la rândul său, că autorităţile ruse încă aşteaptă ca Germania să răspundă solicitării de a oferi dovezi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
euro valuta bani pixabay jpg
image
image
image
image
image
image
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net