Apocalipsă în Bahamas! Bilanțul uraganului Dorian: pagube de peste 10 miliarde de dolari

Ultima actualizare:

    Uraganul Dorian continuă să stingă vieți omenești și să distrugă tot ce găsește în caleFoto: Twitter
Uraganul Dorian continuă să stingă vieți omenești și să distrugă tot ce găsește în caleFoto: Twitter

Cel mai puternic uragan din toate timpurile, Dorian, și-a schimbat traiectoria și a lovit Bahamasul, cauzând durere și distrugeri cumplite. Cel puțin 5 oameni și-au pierdut viața, 13.000 de locuințe au fost fărâmițate până la temelii, iar autoritățile nu au avut cum să ajute oamenii care se refugiaseră pe acoperișurile propriilor case. Șeful poliției din Bahamas, Samuel Butler, a declarat prin radio: ”Pur și simplu nu avem cum să ajungem la voi. Continuați să ne trimiteți locațiile voastre și când putem, venim să vă luăm”.

Uraganul de categoria 5, Dorian, care a distrus, duminică și luni, casele a 17.000 de persoane din regiunea Bahamas, cu ploi torențiale cu un debit de 76,2 litri/cm3și vânturi de peste 354 km/h și-a schimbat traiectoria. Experții au crezut că uraganul va ajunge pe continentul american, în statele Florida, Carolina de Sud și Georgia, din SUA, însă a ajuns aproape de coasta Floridei, și s-a reîntors peste Insulele Bahamas, unde a staționat mai mult de o zi. Marți dimineață, aproape de ochiul urganului, unde vânturile sunt, în general, cele mai puternice, se afla la 48 de km de Bahamas și 160 de km de Florida.

”Sunt cadavre care plutesc printre case”

Cel mai puternic uragan înregistrat vreodată aduce coșmarul pe pământ! Presa din Bahamas a anunțat: ”Sunt cadavre care plutesc printre case. Regiunea este un dezastru și nimeni nu știe câte persoane au murit”. Autoritățile au insistat ca locuitorii să rămână baricadați în case sau în adăposturile special create pentru astfel de calamități. Furtuna tropicală a fost ”retrogradată” la categoria 3, însă rafalele sunt în continuare îngrijorător de amenințătoare. Vânturile înregistrează viteze de peste 193 km/h, nivelul apei a crescut la 12 metri deasupra nivelului mării. Șeful poliției din Bahamas, Samuel Butler, a declarat prin radio: ”Pur și simplu nu avem cum să ajungem la voi. Rămâneți calmi și continuați să ne trimiteți locațiile voastre”.

Uraganul Dorian amenință viața a 70.000 de persoane

În două regiuni în care trăiesc 70.000 de persoane, casele au fost și ciopârțite, mașinile au fost scufundate și vântul a pus la pământ orice obstacol întâlnit în cale. 17.000 de locuințe au fost făcute bucăți, iar poliția primește non-stop mii de mesaje disperate de ajutor. Prim-ministrul Bahamasului declară cu lacrimi în ochi: ”Suntem în mijlocul unei tragedii care va intra în istorie”. Oamenii sunt blocați în propriile case sau pe acoperișuri, postează pe Internet videoclipuri care îți înmoaie inima și se roagă să scape: ”Mai mult de 50 de persoane sunt înghesuite în casă, iar acoperișul e la un pas să fie ridicat de ape. Încercăm să ne dăm seama unde să ne mai ascundem.”, declară Gertha Joseph (35 ani) prin telefon, înainte să i se închidă definitiv dispozitivul. Specialiștii de la Centrul Național American de Uragane spun că este posibil ca uraganul Dorian să ajungă în statul Florida marți seara, chiar dacă ochiul furtunii nu va ajunge pe continent.

Uraganul Dorian: cel mai puternic din istorie

Uraganul Dorian este înregistrat ca fiind cel mai puternic din toate timpurile, făcând parte din categoria 5 (categoria 1: vânturi între 86,9 km/h și 153,8 km/h, cu pagube minore; categoria 2: vânturi între 154,5 km/h și 177 km/h, care cauzează probleme mai mari, precum spargeri de ferestre și căderi de copaci; categoria 3: vânturi între 178,6  km/h și 207,6 km/h , cu pagube devastatoare, cauzând spargeri de ferestre și uși; categoria 4: vânturi între 209,2 km/h și 251 km/h, fiind catastrofic, luând pe sus acoperișurile; categoria 5: vânturi de peste 252,6 km/h, care distruge case și clădiri solide). Cele mai mari puternice uragane din toate timpurile, înregistrate până acum sunt: Labor Day, în 1935; Gilbert, în 1988; Wilma, în 2005 și Dorian, în 2019, toate având vânturi de 297,7 km/h când au ajuns pe uscat.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net