Loboratorul suedezo-britanic AstraZeneca ar fi folosit date ”depăşite” în teste clinice în Statele Unite ale vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, potrivit Institutului Naţional american al Alergiilor şi Bolilor Infecţioase (NIAID), date care au condus la o estimare incompletă a eficienţei vaccinului.


Un grup de supraveghere şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că AstraZeneca a folosit date învechite în acest studiu în Statele Unite, ”ceea ce a condus la o estimare incompletă a eficienţei” vaccinului, a anunţat NIAID, care supervizează testele clinice ale vaccinurilor, scrie news.ro.

”Îndemnăm compania să coopereze cu Data and Safety Monitoring Board (DSMB, Comitetul de monitorizare a studiului) în vederea unei evaluări a eficienţei datelor şi pentru a se asigura că datele cele mai precise, mai recente şi mai eficiente posibile sunt publicate cât mai rapid posibil”, îndeamnă institutul.

AstraZeneca, respins de o parte a statelor europene

AstraZeneca şi-a apărat luni (22 marie) vaccinul, respins de o parte a europenilor, anunţând că are o eficienţă de 80% împotriva covid-19 la persoane în vârstă şi că nu creşte riscul formării unor cheaguri de sânge, în urma unor teste clinice, în faza 3, în Statele Unite, asupra unui număr de 32.449 de participanţi.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford are o eficienţă de 79% în prevenirea unei boli covid-19 simptomatice în populaţia generală şi de 100% în împiedicarea formelor grave ale bolii şi spitalizării, a anunţat laboratorul după aceste teste clinice.

Luna aceasta, mai multe state membre UE au suspendat utilizarea vaccinului, de frica faptului că ar cauza formarea unor cheaguri de sânge (tromboze), în unele cazuri mortale.

Însă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat joi că vaccinul AstraZeneca-Oxford este ”sigur şi eficient”, iar utilizarea vaccinului a fost reluată în unele dintre aceste state.

 
 
Loading...