Secolul al XXI-lea a fost marcat de o serie de evenimente care au tulburat relațiile internaționale. Dintre acestea, atacurile teroriste revendicate de adepții extremismului islamic au fost cele mai tragice, implicând numeroase victime, cei mai mulți fiind civili. Deși nu este un fenomen nou, este pentru prima dată când statele democratice au declarat război împotriva terorismului. Din 11 septembrie 2001, oamenii din întreaga lume au știut că nu mai pot fi în siguranță în fața teroriștilor. Tragedia se poate întâmpla oriunde și oricui.


Statele Unite, 11 septembrie 2001

2153786.jpg

. Atacul a constat în deturnarea de către 19 teroriști Al-Qaeda a patru avioane de pasageri
Foto Getty

A fost până în acest moment cel mai tragic atac terorist al secolului XXI, schimbând dinamica relațiilor internaționale și tot ceea ce presupune măsurile de securitate ale statelor. Atacul a constat în deturnarea de către 19 teroriști Al-Qaeda a patru avioane de pasageri. Teroriștii au preluat controlul aeronavelor și le-au prăbușit astfel încât două au lovit Turnurile Gemene World Trade Center din New York, cel de-al treilea a lovit clădirea Pentagonului, din apropiere de Washington iar cel de-al patrulea săa prăbușit pe un câmp din Pennsylvania. Controlul asupra celuia din urmă a fost preluat de pasageri din mâinile teroriștilor. Au preferat să se sacrifice doar ei, redirecționându-l într-o zonă nepopulată.

Uciși: 2.985 (dintre care patru români)

Răniți: zeci de mii

Statele Unite, 9 octombrie 2001

Atacul a constat prin trimiterea de scrisori care prezentau spori de Antrax unor oficiali americani.

Uciși: 5

Victime infectate: 14

Madrid (Spania), 11 martie 2004

3075061.jpg

atacuri teroriste atentat islamisti
Atacul a fost revendicat de Gruparea Islamică Combatantă Marocană
Foto Getty

Atacul a fost revendicat de Gruparea Islamică Combatantă Marocană și a constat în plasarea unor explozibili convenționali asupra unor terenuri. Acestea au explodat simultan chiar în momentul în care oamenii ieșeau din patru stații diferite.

Uciși: 191 (41 dintre aceștia erau cetățeni străini, iar 14 proveneau din România)

Victime: 1.800

Londra (Marea Britanie), 7 iulie 2005

53208111.jpg

atacuri teroriste atentat islamisti
Atacurile au avut loc în momentul în care Marea Britanie găzduia summitul G8
Foto Getty

A fost un atentat cu bombă, constând în patru explozii în metrou și atacarea unui autobuz. Atacurile au avut loc în momentul în care Marea Britanie găzduia summitul G8 de la Gleneagles (Scoţia), la o zi după câştigarea de către Londra a dreptului de organizare a Jocurilor celei de-a XXX-a Olimpiade şi în timpul procesului lui Abu Hamza al-Masri.

Uciși: 56

Răniți: 700

Beslan (Federația Rusă), 3 octombrie 2004

51259777.jpg

atacuri teroriste atentat islamisti
32 de teroriști ceceni au ocupat Școala nr. 1 din orașul Beslan
Foto Getty

Atacul a avut loc în prima zi de școală; 32 de teroriști ceceni au ocupat Școala nr. 1 din orașul Beslan și au luat 400 de ostatici, majoritatea copii. Armata rusă a intrat în forță cu tancuri și rachete, iar în măcelul creat, au murit 344 de persoane.

Uciși: 344

Răniți: sute de răniți

Paris (Franța), 7 ianuarie 2015

461170562.jpg

atacuri teroriste atentat islamisti
Atentatul împotriva revistei „Charlie Hebdo”
Foto Getty

Astăzi este cunoscut sub numele de Atentatul împotriva revistei „Charlie Hebdo”. Doi atacatori mascați au pătruns în sediul saptămânalului satiric și au luat cu asalt birourile editoriale și au ucis cu arme de foc AK-47 zece jurnaliști. Atacatorii erau simpatizanți ai jihadismului.

Uciși: 12 (zece jurnaliști și doi polițiști)

Răniți: 11 răniți

Ankara (Turcia), 10 octombrie 2015

explozie_ankara_000_par8297191.jpg

Mii de oameni se pregăteau pentru un miting pentru pace
Foto AFP

Atacul a avut loc în capitala Turciei și a constat în plasarea unei bombe în gara principală. În acea zi, mii de oameni se pregăteau pentru un miting pentru pace prin care se cerea încetarea conflictului dintre organizația teroristă PKK (ce militează pentru obținerea independenței kurzilor) și Turcia.

Uciși: 95

Răniți: 246

Paris (Franța), 13 noiembrie 2015

497368118.jpg

. Atacurile au fost revendicate de către Statul Islamic
Foto Getty

Au avut loc o serie de atacuri armate simultane, atentate cu bombe și luare de ostatici în seara zilei de 13 noiembrie și în primele ore ale zilei următoare. Atacurile au fost revendicate de către Statul Islamic și au constat în trei explozii și șase atacuri armate. Din această cauză, administrația statului francez a fost nevoită să declare stare de urgență și a reintrodus controalele la frontieră.

Uciși: 137 (dintre care doi români, împușcați mortal dintr-o mașină în care se aflau teroriști ISIS)

Răniți: 338

Bruxelles (Belgia), 22 martie 2016

metrou_1.jpg

Atacul s-a produs în Aeroportul Zaventem și la stația de metrou Maelbeek din Bruxelles

Atacul s-a produs în Aeroportul Zaventem și la stația de metrou Maelbeek din Bruxelles și a constat în mai multe explozii care au făcut numeroase victime. Autoritățile belgiene cred că atacul ar putea fi un act de răzbunare după capturarea teroristului Salah Abdeslam, acuzat pentru atentatele de la Paris din 13 noiembrie.

Uciși: 26

Răniți: peste 130

Atentatul de la 11 septembrie 2001

 

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

 
 
Loading...