Autoritățile chineze au ascuns populaţiei, 6 zile, pericolul reprezentat de coronavirus

Ultima actualizare:

    În imagini, se văd oameni leşinaţi pe holurifoto: captură video
În imagini, se văd oameni leşinaţi pe holurifoto: captură video

Situația din Wuhan nu ar fi fost atât de dramatică dacă autoritățile chineze ar fi anunțat populația depre pericolul grav pe care în reprezintă noul coronavirus. Conform unor documente interne pbținute de The Associated Press (AP) şi estimări ale experţilor bazate pe date retrospective arată că oficialii au ascuns timp de 6 zile gravitatea situației. Mai mult, au organizat în Wuhan, epicentru pandemiei, un banchet pentru zeci de mii de oameni.

Conform jurnaliștilor AP, în a şasea zi de când oficialii chinezi au stabilit, în mod secret, că este posibil să aibă de-a face cu o pandemie, oraşul Wuhan din provincia Hubei a găzduit un eveniment la care au participat zeci de mii de oameni. În același timp, milioane de persoane au călătorit în ţară - în aceeaşi perioadă - pentru Anul Nou chinezesc, conform news.ro.

Preşedintele Xi Jinping a avertizat populaţia în a şaptea zi, pe 20 ianuarie 2020 Dar până atunci deja erau înregistrate peste 3.000 de cazuri.

Această întârziere de la 14 ianuarie la 20 ianuarie nu a fost nici prima greșeală făcută de oficialii chinezi de la toate nivelurile în confruntarea focarului, nici cea mai lungă întârziere, deoarece guvernele din întreaga lume au târât picioarele săptămâni și chiar luni în abordarea virusului, potrivit AP.

Însă întârzierea de către prima țară a răspunsului la noul coronavirus a venit într-un moment critic - începutul focarului. Încercarea Chinei de a parcurge o linie între alertarea publicului și evitarea panicii a creat scena pentru o pandemie care a infectat mai mult de 2 milioane de oameni și a luat mai mult de 133.000 de vieți. Coronavirusul s-a extins în întreaga lume.

 „Este incredibil. Dacă se luau măsuri cu şase zile mai devreme, ar fi fost mult mai puţini pacienţi şi unităţile snaitare ar fi făcut faţă. S-ar fi evitat prăbușirea  sistemului medical din Wuhan”, a spus Zuo-Feng Zhang, epidemiolog la Universitatea din California.

China a vrut să evite isteria?

Alţi experţi au remarcat că Guvernul chinez este posibil să fi aşteptat în anunţul public pentru a ţine sub control isteria şi că a acţionat rapid în secret în acest timp.

Întârzierea de şase zile a liderilor chinezi de la Beijing s-a adăugat celor aproximativ două săptămâni în care Centrul naţional pentru controlul şi prevenţia bolilor nu a înregistrat niciun caz din partea oficialilor locali, confirmă documentele obţinute de AP.

În acea perioasă, între 5 şi 17 ianuarie, sute de oameni se prezentau la spitale din Wuhan, dar şi din ţară.

Ce este clar, spun experţii, este că strictul control al Chinei privind informaţiile, birocraţia şi reticenţa la transmiterea de veşti proaste au dus la acest răspuns al autorităţilor. Pedepsirea a opt medici pentru „lansare de zvonuri”, informaţie difizată de televiziunea naţională pe 2 ianuarie, i-a făcut pe cei din sistemul sanitar să se teamă.

„Doctorilor din Wuhan le era frică”, a spus Dali Yang, profesor de Politică chineză la Universitatea din Chicago. „A fost o intimidare reală a unei întregi profesii”.

China a raportat oficial un total de 3.342 de decese cauzate de Covid-19 şi 82.341 de cazuri de îmbolnăvire.

Guvernul chinez a negat în repetate rânduri că a ascuns informaţii în primele zile de la depistarea coronavirusului şi a susţinut că a raportat imediat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Cei care acuză China de lipsă de transparenţă şi deschidere sunt nedrepţi”, a spus miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe pentru AP.

La nivel mondial, de la depistarea coronavirusului în Wuhan, în luna decembrie 2019, au fost înregistrate peste 2 milioane de cazuri de infectare şi aproximativ 134.000 de decese. Din totalul persoanelor bolnave, peste 529.000 au fost declarate vindecate.

Citește și: 

Vaccinul BCG poate stopa coronavirusul? Ce spune un cercetător român

A scăpat China cu adevărat de coronavirus? Îndoieli cu privire la bilanțul real, care ar fi mult mai mare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net