Gruparea teroristă ISIS plănuiește noi atacuri teroriste în Europa în viitorul apropiat, a avertizat oficiul european de poliție Europol, într-un raport dat publicității vineri (2 decembrie), la Haga.


Înfrângerile din Siria și Irak, dar și creșterea numărului de combatanți care revin în țările de origine au sport riscul unor atacuri în Europa occiddentală, potrivit raportului elaborat de Centrul de combatere a terorismului al Europol, care citează opinii ale serviciilor de informații potrivit cărora în Europa s-ar putea aflazeci de potențiali luptători ai ISIS, relatează stirileprotv.ro.

Se crede că gruparea teroristă ar pune la punct noi tactici pentru comiterea de atacuri în Occident. Experții susțin că Franța este cea mai evidentă țintă, dar și Belgia, Marea Britanie, Germania și Olanda au un risc crescut. 

Atentatele ar putea fi comise de grupări afiliate ISIS sau de atacatori care acționează pe cont propriu, așa-numiții „lupi singuratici”. În posibilele atacuri ar putea fi folosiți explzibili, cuțite, arme automate, topoare, macete sau mașini. Experții în terorism mai cred că probabilitatea unor atacuri cu mașina-capcană este mare.

Totodată, raportul Europol subliniază că experții în combaterea terorismului sunt îngrijorați de faptul că Libia începe să devină, după Siria, „o nouă bază pentru gruparea SI din care ar putea lansa atacuri în inima Uniunii Europene și în Africa de Nord”.

În 2015, forțele de securitate europene au arestat 667 de persoane suspectate de activități jihadiste, potrivit aceluiași raport.

 
 
Loading...