Lumea nu are ce mânca, dar visează avioane! Cam asta se întâmplă în Mexic, după ce administraţia prezidenţială a organizat o tombolă fără precedent. Andrés Manuel López Obrador speră să rezolve problema predecesorilor săi.


Întreaga naţiune a urmărit extragerea Loto de marţi, 15 septembrie, pentru a afla cine este marele câştigător al ciudatului premiu. La 11 septembrie, guvernul a anunţat că a vândut 4,2 milioane de bilete (cu 500 (25$) de pesos bucata) şi a avut încasări de 105 milioane de dolari. Cu doar câteva săptămâni înainte, avionul luxos Boeing 787 Dreamliner, cu o capacitate de 80 de pasageri, a fost retras, guvernul oferind câştigătorului contravaloarea acestuia. Şi asta pentru că fericitul câştigător nu ar fi beneficiat de pilot, nu ar fi avut unde să îl ţină şi ce face cu el. Lopez Obrador a încercat să salveze premiul estimat la 200 de milioane de dolari spunând că guvernul va plăti cheltuielile de întreţinere în primii doi ani. Aceste cheltuieli sunt de 1,7 milioane de dolari. Ulterior, administraţia prezidenţială a retras premiul. 100 de milioane de dolari vor fi daţi celor 100 de câştigători ai loteriei, 5 milioane de dolari vor rămâne pentru a dota sistemul de sănătate şi fiecare spital COVID-19 va primi 5.000 de dolari fiecare.

foto-detaliu1-front-4.jpg

Aeronava, mobilată cu fotolii de piele are o capacitate de 80 de pasageri
Foto: EPA - EFE

Boeing-ul a fost cumpărat în 2012 de preşedintele de atunci, Felipe Calderón (58 de ani) care însă nu a apucat să zboare cu el. Succesorul său, Enrique Peña Nieto (54 de ani) a beneficiat de confortul aeronavei dotate cu fotolii de piele, sală de conferinţe, apartament prezidenţial şi baie de lux. În 2018, în plină campanie electorală, Andrés Manuel López Obrador ales preşedinte până în 2024 i-a acuzat de corupţie pe predecesorii săi invocând avionul prezidenţial. După ce a fost ales Obrador a încercat să transforme avionul într-o aeronavă de line, dar costa prea mult. A organizat apoi o licitaţie şi avionul a fost estimat la 200 de milioane de dolari şi nimeni nu s-a înghesuit să îl cumpere. După ce Mexicul a fost grav lovit de COVID-19 şi ocupă poziţa a 7-a în topul celor mai afectate ţări, înregistrând 671.716 de contaminări şi 71.50 de decese, preşedintele a venit cu ideea loteriei. Planul iniţial era ca suma strânsă să fie donată integral sistemului de sănătate. Însă problemele au apărut când oamenii de rând au întrebat sincer: ce facem dacă vom câştiga avionul?

 
 
Loading...