Avionul ucrainean ar fi fost doborât din greșeală de armata iraniană, care se aștepta la un atac american

Ultima actualizare:

    La bordul avionului ucrainean se aflau 176 de persoaneFoto: AFP
La bordul avionului ucrainean se aflau 176 de persoaneFoto: AFP

Tragedie de proporții în Iran, miercuri (8 ianuarie). 176 de persoane și-au pierdut viața în ceea ce la început a părut a fi un accident aviatic. Potrivit noilor informații care au apărut în presa internațională, susținute de președintele american Donald Trump, dar și de premierul canadian Justin Trudeau, aeronava Boeing 737 ar fi fost doborâtă de armata iraniană.

Atacul a fost unul accidental, în condițiile în care sistemele antiaeriene iraniene erau în stare de alertă, de teama unei riposte SUA la atacurile cu rachete asupra bazelor americane din Irak.

Cursa Teheran-Kiev a decolat de pe aeroportul internațional Imam Khomeini la ora locală 6:12 dimineața și a dispărut de pe radare la 8 minute de la decolare. Avionul companiei Ukraine Airlines a fost lovit de o rachetă antiaeriană iraniană, potrivit ofacialilor Pentagonului. Teoria este susținută și de premierul Canadei, dar și de un oficial irakian.

Șapte țări își plâng morții

Imagine de la o slujbă ținută la Universitatea din Londra, în memoria celor patru studenți londonezi care au murit în avionul ucrainean
Imagine de la o slujbă ținută la Universitatea din Londra, în memoria celor patru studenți londonezi care au murit în avionul ucrainean

Cele 176 de victimele ale tragediei proveneau din următoarele țări: Iran – 82; Canada – 63; Ucraina - 2 + 9 (echipaj); Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit - 3. Aceștia erau studenți, elevi, oameni de știință, profesori și medici. 

Un satelit militar a detectat, de asemenea, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil o rachetă model Tor-M1 („SA-15 Gauntlet”).

SA-15 Gauntlet este un sistem antiaerian rusesc mobil, de rachete sol-aer, cu rază scurtă de acțiune, care detectează ținte aeriene până la o distanță de 25 de kilometri și le poate angaja pe o rază de până la 12 kilometri.

Reacția lui Donald Trump

Donald Trump suspectează că Iranul a doborât din greşeală avionul ucrainean. El a precizat că iranienii vor preda „la un moment dat” cutia neagră a avionului.

„Ei bine, eu am suspiciunile mele. Nu vreau să spun, deoarece au şi alţii suspiciunile lor. Dar poate a făcut cineva vreo greşeală în partea cealaltă..., nu au fost sistemele noastre. Nu există nicio legătură cu noi. Avionul zbura într-o zonă destul de dură. Poate că au făcut o greşeală. Unii spun că a fost o problemă tehnică. Eu, personal, nu cred că se pune deloc această problemă”, a declarat liderul de la Casa Albă într-o conferință de presă, potrivit Digi24.

Citește și

Justin Trudeau: «Dovezile arată că avionul ucrainean a fost doborât de o rachetă antiaeriană trasă de iranieni»

Cine a fost generalul Qassem Soleimani, ucis în Irak. Îl avertizase pe Trump: «Tu vei porni războiul»

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net